ME’DIDIK: Pelajar Harus Berpada-pada Dalam Menyambut Tamat SPM

Baca versi Jawi di sini.

Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME’DIDIK) hari ini telah mengeluarkan satu kenyataan akhbar berikutan tamatnya peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) semalam.

Dalam kenyataan tersebut, Setiausaha ME’DIDIK, Ahmad Ali Karim telah mengingatkan pelajar seluruh negara untuk berpada-pada ketika menyambut tamat peperiksaan, dan jangan sampai ia menghina dan merendahkan imej institusi pendidikan.

Baca kenyataan penuh (bertulis):

MENGENAI SAMBUTAN TAMAT SPM DALAM KALANGAN MURID

Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 telah berakhir pada Khamis, 25 Mac 2021 dalam keadaan yang teratur. ME’DIDIK mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua calon-calon SPM 2020 yang telah berjaya mengharungi peperiksaan dengan penuh semangat serta mematuhi semua SOP yang telah ditetapkan. Perjuangan calon-calon SPM 2020 adalah amat mencabar akibat berbagai-bagai rintangan kerana penularan wabak koronavirus 2019 (Covid-19).
ME’DIDIK juga ingin merakamkan ucapan tahniah kepada KPM dan semua petugas yang telah bertungkus-lumus dalam usaha untuk memastikan segala-galanya berjalan dengan lancar dan selamat.
Pada masa yang sama, ME’DIDIK ingin mengingatkan para pelajar agar berpada-pada ketika menyambut tamat peperiksaan SPM. Segala jenis sambutan haruslah jangan sampai menghina dan meruntuhkan imej institusi pendidikan.
Aktiviti melempar kerusi dan meja bilik darjah dan menconteng baju sekolah adalah antara cara sambutan yang menjadi ikutan, malah sering dikongsi di media sosial dengan rasa bangga. Kita juga menyaksikan aksi-aksi lain tidak sopan seperti membaling buku sekolah ke dalam sungai serta memaki guru.
Semua pihak khasnya para pelajar harus sedar bahawa setiap elemen pendidikan haruslah dihormati. Adalah menjadi budaya rakyat Malaysia untuk tidak meletakkan buku-buku di bawah paras kaki sebagai tanda hormat kepada ilmu. Justeru, perbuatan menghina guru-guru adalah bertentangan dengan nilai budaya kita yang menjunjung tinggi ilmu yang bermanfaat. Adab dalam menuntut ilmu hendaklah dijaga agar ilmu yang dituntut akan diberkati.
ME’DIDIK menyeru para pelajar supaya sentiasa berwaspada akan hal-hal sebegini serta tidak mudah terikut-ikut dengan perbuatan negatif yang boleh meruntuhkan maruah bangsa.

“RAKYAT DAN PENDIDIKAN BERPISAH TIADA”
Yang benar,

AHMAD ALI BIN A. KARIM
Setiausaha,
Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME’DIDIK)

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

One thought on “ME’DIDIK: Pelajar Harus Berpada-pada Dalam Menyambut Tamat SPM”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: