Kerakusan Politik: Pandangan Dari Kaca Mata Anak Muda

Krisis politik bergema lagi, ‘Number game‘ muncul kembali! Semalam Anwar Ibrahim mengumumkan “kerajaan Muhyiddin telah jatuh” berikutan beliau mendapat “sokongan dan majoriti kukuh dan meyakinkan” daripada ahli Parlimen untuk dipersembahkan kepada Agong.

Benar atau tidak, tiada yang tahu melainkan pihak yang berkenaan. Namun ramai yang mempertikaikan jumlah sokongan yang didakwa memandangkan kenyataan rasmi daripada ahli-ahli Muafakat Nasional dan Perikatan Nasional menafikan memberi sokongan kepada Anwar Ibrahim.

Sila baca: UMNO, PAS, GPS Nafi Kerajaan PN Jatuh

Kalau begini keadaannya, kita akan bertukar kerajaan ibarat bertukar baju. Yang rugi dan merana ialah rakyat; padahal pemimpin yang mereka undi dahulu telah menjanjikan bulan dan bintang.

Apakah ini hasil yang kita banggakan daripada sistem demokrasi?

Natijahnya, rakyat sudah muak dengan permainan sebegini. Selepas beberapa bulan lagi, akan bermula pula ‘number game‘ yang baharu dan keadaannya tidak akan berkesudahan sehinggalah satu tindakan konkrit diambil untuk menamatkannya.

Terfikirkah anda bagaimanakah nasib generasi saya di masa hadapan jika keadaan negara berterusan begini? Tengku Razaleigh Hamzah pernah menyatakan kerisauannya tentang masa depan anak muda jika krisis politik ini berterusan.

“Sekarang ini orang pandang kepada kerajaan kita sebagai kerajaan yang tidak stabil. Bila-bila masa boleh jatuh, boleh dijatuhkan. Jadi oleh kerana itu modal tak nak masuk ke dalam negara kita. Jadi apabila modal tak masuk, kemungkinan kita tak boleh wujudkan peluang-peluang pekerjaan.

“Kita banyak muda-mudi, orang yang kehilangan pekerjaan kerana Covid-19, dan banyak masalah yang lain. Dan kita tidak boleh biarkan keadaan ini berlarutan, dan orang kita mesti diberi pekerjaan, mesti diasuh mereka dalam kemahiran-kemahiran tertentu, supaya kita dapat tingkatkan daya pengeluaran rakyat kita dan negara kita, kerana kita mesti bersaing dengan negara luar di sana.

“Jadi kalau kita asyik tunggu, bergantung kepada nasib, kita tak perlu bermain politik, tak perlu kita memegang kuasa. Kita nak kuasa nak guna supaya boleh memberi faedah kepada rakyat kita, terutama sekali muda-mudi, yang sekarang ini, generasi sekarang, sudah terpelajar, sudah mempunyai pendedahan kepada berbagai-bagai pengalaman.”

Tengku Razaleigh Hamzah – 17 September 2020

Sila baca: Lucut Atau Tidak Kuasa Pemerintahan Ditentukan Dewan Rakyat – Ku Li

Kini, rakyat sekali lagi mengharapkan kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong untuk menyelamatkan negara daripada krisis politik tanah air. Pengalaman telah mengajar kita bahawa ketika keadaan negara bergolak akibat permainan politik, sistem pemerintahan negara kita masih kekal di bawah naungan Yang di-Pertuan Agong.

Junjunglah sistem Raja Berperlembagaan. Jangan kita hanya ghairah menjulang sistem politik moden dan memperlekehkan peranan Raja-raja Melayu yang telah memerintah Tanah Melayu sejak zaman-berzaman lagi.

Sila baca: Kuasa Eksekutif Agong Yang Kurang Diketahui

Daulat Tuanku!

Advertisement

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

3 thoughts on “Kerakusan Politik: Pandangan Dari Kaca Mata Anak Muda”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: