SAH – Anwar Ibrahim PM ke-10

Istana Negara telah mengumumkan pelantikan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10. Beliau akan mengangkat sumpah pada jam 5.00 petang hari ini di Istana Negara.

Keputusan tersebut dibuat Yang di-Pertuan Agong setelah mesyuarat khas Majlis Raja-raja yang bersidang sebentar tadi.

Baginda mengingatkan kepada semua bahawa yang menang tidak menang semua, dan yang kalah juga tidak kalah semua.

Menyifatkan negara kita sebagai harta pusaka, Al-Sultan Abdullah mengingatkan bahawa harta pusaka ini perlu dijaga kerana ia bakal diwarisi generasi muda yang akan membawa negara terus ke mercu kejayaan.

“Hakikatnya, rakyat jelata tidak wajar dibebankan dengan kemelut politik yang tiada kesudahan tatkala negara memerlukan sebuah Kerajaan yang stabil untuk merancakkan lanskap ekonomi dan pembangunan negara.

“Seri Paduka Baginda memanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Subhanahu Wata’ala dan menyeru rakyat agar terus beristiqomah serta bertenang dan bersama mendoakan agar negara sentiasa … diberkati, dirahmati dan di bawah lindungan Allah Subhanahu Wata’ala, dijauhi dari sebarang bencana dan musibah.”

“Anwar PM Interim”: Bagaimana Draf Berita Menjadi Sensasi

Free Malaysia Today telah menerbitkan satu laporan yang mengatakan Anwar Ibrahim telah dilantik menjadi Perdana Menteri Sementara Malaysia pada jam 4.53 petang, 22 November 2022.

Tak … itu bukan apa yang berlaku sebenarnya.

Laporan ini disusuli sebuah twit daripada TheVibes yang melaporkan hal yang sama. Twit itu kemudiannya tular di laman Twitter, dengan 15,000 twit semula dalam masa kurang 10 minit.

Ia disusuli pula dengan sepucuk twit daripada Free Malaysia Today pada 5.24 petang, memohon maaf kerana draf berita tersebut telah “diterbit secara tidak sengaja,” dan bahawa mereka telah memadam laporan tersebut.

Namun begitu, berita itu terus menyebar luas ibarat api membara, sampaikan wartawan tersohor, Melissa Goh, yang merupakan Ketua Biro Malaysia bagi Channel News Asia turut mengumumkan ‘berita’ itu di laman Twitternya.

Laporan Melissa ini turut dipetik Berita Harian, dan kemudian New Straits Times juga mengeluarkan sebuah laporan di mana seorang “sumber dalaman parti” mendakwa keadaan kelihatan seperti Anwar dilantik sebagai Perdana Menteri Interim.

Sebenarnya, seperti yang diperjelaskan Anwar sendiri, apa yang Yang di-Pertuan Agong kata hanyalah bahawa tiada sebarang pelantikan Perdana Menteri mahupun Perdana Menteri Interim setakat ini.

Namun bagaimanakah ini terjadi sebenarnya? Mengapa FMT menulis satu draf berita tentang sesuatu yang tak berlaku pun?

Agensi berita sentiasa bersaing dalam menjadi sumber paling relevan dan pantas – maka mereka perlu mengurangkan jurang masa antara sesuatu perkara itu berlaku dan dilaporkan.

Penyelesaiannya adalah untuk menulis draf bagi berita yang dinanti-nantikan dengan awal, dan hanya mengisi perincian lanjut selepas perkara itu telah disahkan. Lazim sekali draf ini hanya mengandungi satu atau dua perenggan sahaja agar tidak perlu menyunting banyak bagi penyesuaian fakta. Setelah semua sudah disahkan, laporan itu boleh diterbit dan menjadi salah satu laporan pertama di dunia berkenaan hal tersebut.

Ini ialah amalan yang lazim dalam dunia kewartawanan. Saya sendiri juga telah melakukannya ketika membuat liputan di blog saya.

Contohnya ketika Parlimen dijangka akan dibubar pada 2020 oleh Mahathir, kemudiannya 2021 oleh Muhyiddin, dan kemudiannya 2022 oleh Ismail Sabri. Akhirnya, hanya satu daripada berbilang draf berita yang saya tulis akhirnya diterbit apa Ismail Sabri benar-benar membubar Parlimen.

Kali ini, ura-ura yang tular adalah konsisten – ‘Anwar dinamakan sebagai perdana menteri interim dan perlu mula memungut sokongan majoriti.’ Menariknya, itu bukan lagi berita sama yang mula tersebar.

Draf laporan FMT hanya menulis:

“Anwar Ibrahim dilantik sebagai perdana menteri sementara.

“BERITA LANJUT MENYUSUL”

Namun, tatkala ‘berita’ itu tiba di sumber lain seperti Melissa Goh dari CNA, ia diberi tafsiran tambahan pula, seperti Anwar perlu mendapat majoritilah, dan berbagai-bagai lagi perincian tambahan yang langsung tidak disebut dalam ‘laporan’ asal itu.

Kes ini amat menarik untuk dikaji bagi melihat betapa pantasnya berita palsu menyebar luas, dan betapa sukarnya berada di dalam dunia kewartawanan kerana impak yang setiap kesilapan boleh membawa.

Walaupun agak kecil bagi khalayak awam, kesalahlaporan ini membawa implikasi yang buruk kerana telah ‘menuduh’ Baginda Yang di-Pertuan Agong melakukan sesuatu yang Baginda tidak lakukan.

Sesiapa pun jua yang menjadi Perdana Menteri seterusnya, kita hanya harapkan yang terbaik untuk negara ini.

“Anwar as Interim PM”: How a Draft Report Fooled a Whole Country

At 4.53PM, 22nd November 2022, online news agency, Free Malaysia Today, released a short piece of news, stating that Anwar Ibrahim has been appointed as Interim Prime Minister of Malaysia.

Spoiler alert: that’s not what actually happened.

This was followed by a tweet by TheVibes, which would later go viral, gaining over 15,000 retweets in less than 10 minutes.

This was briefly followed by tweet from Free Malaysia Today at 5.24PM apologising for “erroneously publishing” the draft story, and that they have since deleted the story on their site.

Despite this, the news continued to spread like wildfire, to the point even the renowned Melissa Goh, Malaysia Bureau Chief for Singapore’s Channel News Asia would publish the ‘news’ on her Twitter account.

This would later be picked up by Berita Harian citing Channel News Asia, and even New Straits Times would later publish a news article whereby a “party source” stated that it “looks like it [that Anwar is appointed Interim PM.”

The reality, as explained by Anwar himself after that, was that he was merely told by the Yang di-Pertuan Agong that the King has yet to make any decision, and so there is no appointment for any Prime Minister or Interim Prime Minister.

But why did this problem even started? Why would FMT write a draft article if such is not to happen to begin with?

Media agencies are always competing with each other in staying relevant and being the first to publish a news – and so they would need to reduce the time between the news happening and the news being published.

The solution? Write drafts for all anticipated news early on and only fill in the minute details once the thing is confirmed to happen. Oftentimes the draft consists of one or two paragraphs to reduce the amount of edits needed to be made for factual correction, and once everything is out you can be the first, or one of the first to talk about it.

This is a common practice in reporting. Even I myself have done that in the past in publishing articles on my blog when reporting of a certain situation. An example would be the dissolution of Parliament, expected to happen in February 2020 and announced by Mahathir, and then again in 2021 by Muhyiddin, and then in 2022 by Ismail Sabri.

In the end, out of the many draft articles I wrote, only one was ever published when Ismail Sabri dissolved the Parliament for real.

This time, the word that spread seemed consistent – ‘Anwar has been named interim prime minister and needed to work in building his majority.’ Interestingly, that was not even how the news began.

The draft by FMT simply wrote, in Malay:

“Anwar Ibrahim is appointed as interim prime minister.

MORE NEWS TO FOLLOW

But when the news reached other sources including Melissa Goh from CNA, it was later interpreted as being about how he’s now looking to build his majority, and a bunch of other details which wasn’t even mentioned in the initial ‘report’.

This case is interesting to observe as an example of how fast a fake news can spread, and how fragile journalism is.

Despite seemingly small for the public, this misreport brings a big impact as it involves ‘claiming’ His Majesty did something he did not do.

Whoever who becomes the next Prime Minister, we just hope for the best for our country.

30 MP BN Dititah Mengadap Agong Secara Individu Esok

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah menitahkan 30 Ahli Parlimen Barisan Nasional untuk mengadap Baginda secara individu di Istana Negara esok.

Dalam sebuah kenyataan, Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Seri Ahmad Fadli Shamsuddin berkata sesi mengadap itu dijadualkan berlangsung pada jam 10.30 pagi.

“Proses ini bertujuan supaya baginda dapat membuat keputusan bagi melantik seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hemat baginda mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri seperti yang diperuntukkan dibawah Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.”

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong bertitah memerlukan masa untuk membuat keputusan berkenaan melantik Perdana Menteri ke-10.

Perkara tersebut diumumkan setelah Baginda menerima mengadap Anwar Ibrahim dan Muhyiddin Yassin ke Istana Negara petang tadi.

YDPA Belum Buat Keputusan – Anwar

Yang di-Pertuan Agong bertitah memerlukan masa untuk membuat keputusan berkenaan melantik Perdana Menteri ke-10.

Perkara tersebut diumumkan setelah Baginda menerima mengadap Anwar Ibrahim dan Muhyiddin Yassin ke Istana Negara petang tadi.

Berita lanjut menyusul.

BN Tidak Menyokong Mana-mana Gabungan, Kekal Sebagai Pembangkang – Ismail Sabri

Naib Presiden Barisan Nasional, Dato’ Seri Ismail Sabri mengumumkan Dewan Tertinggi Barisan Nasional telah membuat keputusan untuk tidak menyokong mana-mana gabungan sebagai kerajaan, sama ada Pakatan Harapan mahupun Perikatan Nasional.

Di dalam sebuah twit yang diterbit pada jam 2 petang tadi, Perdana Menteri itu berkata BN juga bersetuju untuk kekal sebagai pembangkang setakat ini.

Persoalan mengenai siapa bakal menerajui kerajaan timbul setelah keputusan buntu Pilihan Raya Umum ke-15 yang menyaksikan tiada parti dapat membentuk majoriti di dalam Dewan Rakyat, membawa kepada perlunya pembentukan suatu kerajaan gabungan antara ahli-ahli parlimen daripada parti-parti berbeza.

Semalam, ahli-ahli parlimen Barisan Nasional telah berjumpa dengan pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan, membawa kepada spekulasi bahawa Barisan Nasional bakal membentuk kerajaan bersama-sama PH, terutamanya apabila hal tersebut dilakukan di negeri Perak.

GPS Setuju Gabung BN, PN, GRS Bentuk Kerajaan

Gabungan Parti Sarawak (GRS) bersetuju membentuk gabungan Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN), GPS dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) bagi membentuk kerajaan persekutuan yang stabil dan kukuh demi rakyat.

Pengerusinya, Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, GPS telah mengambil keputusan dan tindakan tersebut demi untuk mengukuh dan menstabilkan Negara dan kesejahteraan rakyat.

“Kita semua sedia maklum bahawa tiada sesebuah parti mempunyai majoriti mudah bagi membentuk kerajaan setelah selesai PRU15 semalam.

“Dunia dan negara kita bakal berhadapan dengan cabaran krisis ekonomi sekarang dan keadaannya dijangka akan menjadi lebih genting pada tahun hadapan.

“Demi untuk memastikan kesejahteraan rakyat terjamin dan ekonomi negara kita terpelihara maka sebuah kerajaan yang stabil dan kuat harus lah dibentuk dengan kadar yang segera,” katanya melalui satu kenyataan sebentar tadi.

Jesteru katanya, GPS bersetuju membentuk gabungan (coalition) PN, BN, GPS dan GRS bagi membentuk kerajaan persekutuan yang stabil dan kukuh demi rakyat berasaskan tiga ketetapan.

“Menegakkan keluhuran perlembagaan Malaysia, Perlembagaan Sarawak dan kedaulatan undang-undang yang diperuntukkan dalam Perjanjian Malaysia 1963 dan Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC).

“Menegakkan hak kebebasan beragama dan amalan kepelbagaian adat resam dan budaya di Sarawak seperti termaktub dalam Perlembagaan Malaysia, Perjanjian Malaysia 1963 dan Laporan IGC Autonomi dari segi perancangan pembangunan pendidikan dan kesihatan serta perkara-perkara lain yang mempunyai kepentingan Sarawak.

“Fokus dan tanggungjawab utama kita sekarang haruslah kepada kestabilan negara dan kesejahteraan rakyat,” jelasnya. –{Kosmo!]

PRU15: Mengundi pada 19 November, Penamaan Calon 5 November

Tarikh pengundian pilihan raya umum ke-15 (PRU15) ditetapkan pada 19 Nov.

Hari penamaan calon pula pada 5 Nov, dengan tempoh berkempen 14 hari.

Perkara itu diumumkan Pengerusi SPR Ghani Salleh pada sidang media di ibu pejabat suruhanjaya itu di Putrajaya sebentar tadi.

PRU15 diadakan selepas Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob menasihati Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah membubarkan parlimen pada 10 Oktober.

Bagaimanapun hanya tiga negeri – Perak, Perlis dan Pahang – akan turut mengadakan pilihan raya di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN).

Turut diadakan serentak adalah pilihan raya kecil (PRK) DUN Bugaya, Sabah, yang ditangguhkan susulan darurat bagi mencegah penularan Covid-19 sebelum ini.

Negeri-negeri Pakatan Harapan dan PAS tidak akan mengikuti langkah itu.

Tempoh penggal bagi Sabah, Sarawak, Melaka dan Johor–yang telah mengadakan pilihan raya negeri lebih awal–pula masih panjang. -[Malaysiakini]

Parlimen Bubar: Apa Seterusnya?

Parlimen telah dibubarkan. Apa yang akan berlaku selepas ini?

Jawapan mudah – Pilihan Raya Umum (PRU) akan diadakan.

Begitu pun, ramai yang tertanya-tanya – bilakah masa terawal Pilihan Raya Umum boleh diadakan? Bagaimana prosesnya? Apakah peranan kita?

Bila PRU?

Selepas pembubaran Parlimen, writ akan dikeluarkan bagi menjalankan PRU. Seterusnya, SPR mengeluarkan notis untuk memaklumkan tentang adanya PRU.

PRU boleh diadakan seawal-awalnya 15 hari atau selewat-lewatnya 60 hari daripada tarikh pembubaran.

Jangkamasa pembubaran kepada mengundi mengambil masa sekurang-kurangnya 4+11 hari – iaitu hari penamaan calon berlangsung 4 hari selepas hari notis dikeluarkan dan hari mengundi boleh diadakan seawal 11 hari selepas itu.

Tarikh PRU akan diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) nanti.

Apa proses PRU?

  1. Proses PRU bermula dengan pembubaran Parlimen.
  2. Writ bagi menjalankan PRU dikeluarkan.
  3. Notis dikeluarkan SPR.
  4. Penamaan calon.
  5. Undi pos.
  6. Undi awal.
  7. Hari mengundi.

Apakah peranan kita?

Sebagai rakyat negara yang mengamalkan konsep demokrasi, kita mempunyai tanggungjawab untuk memilih kerajaan yang yang akan berwibawa.

UNDI

Suka atau tidak, kita wajib mengundi. Pilihlah dengan bijak agar negara tidak porak peranda.

Selepas PRU14, politik negara tidak stabil akibat majoriti tidak kukuh. Ia dimulai dengan lompat parti besar-besaran kepada PH selepas BN kalah.

Kejatuhan kerajaan PH akibat perpecahan dalaman, dan kejatuhan kerajaan PN pula disebabkan Perdana Menteri hilang kepercayaan.

Negara megalami ketidakstabilan politik paling teruk dalam sejarah – kerajaan dan Perdana Menteri bertukar sebanyak 3 kali dalam 1 penggal Parlimen.

Belajarlah daripada kesilapan yang lalu. Silap sepangkah, nahas sebangsa.

jap… BOLEH ke SAYA nak UNDI?

Warganegara berumur 18 tahun ke atas layak mengundi. Anda tidak perlu mendaftar kerana proses adalah automatik!

Sila semak mysprsemak.spr.gov.my bagi melihat tempat mengundi anda.

JANGAN TERPEDAYA BERITA PALSU

Daripada janji manis sampai kepada ancaman bahaya, pelbagai manisfesto, ‘berita hangat,’ ‘pembongkaran,’ ‘pendedahan,’ ‘amaran,’ berita menakutkan – semuanya ada.

Biasalah tu, musim kompetitif begini akan dipenuhi kata-kata dalam pelbagai gaya demi mencipta persepsi bagi memancing undi.

Jangan terlalu mudah percaya dengan berita tular yang belum tentu sahih. Belajar menilai sendiri dengan bijak.

Jika dikatakan ada hujan batu di luar namun langit cerah, jangan kita terpedaya kerana itu mungkin hujan air mata buaya.

JANGAN BAKAR API KETIDAKSTABILAN

Dalam musim sebegini, ramai yang bersemangat dan ingin menjadi juara.

Sabar. Gunakan tangan untuk memangkah dan bukannya mencetus ketidakstabilan atau sekadar mengangkat sepanduk di jalanan.

Gelanggang sudah dibuka. Pilihlah pemimpin yang berwibawa. Yang masuk ke gelanggang biarlah ahlinya.

Orang Melayu bijak berkias. Langkah silat kaya seninya; hanya yang mahir kenal jiwanya. Jangan dimasuk langkah jalanan; hanya kan padah pulang ke kita.

Parlimen Sah Dibubar

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan pembubaran Parlimen Malaysia sebentar tadi, kira-kira jam 3.15 tengah hari. Pembubaran itu berkuat kuasa serta merta.

Keputusan membubarkan Parlimen itu dibuat setelah mendapat perkenan daripada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ketika mengadap Baginda di Istana Negara tengah hari semalam.

Pembubaran Parlimen itu dilakukan akibat ketidakstabilan politik negara sejak hampir tiga tahun yang lalu, sehingga mengakibatkan pertukaran Perdana Menteri sebanyak dua kali sepanjang itu. Perdana Menteri berkata, ini adalah bagi mengesahkan kedudukan kerajaan.

Pilihan Raya Umum ke-15 dijangka akan diadakan dalam masa terdekat. Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya dalam sebuah sesi penerangan di Gombak baru-baru ini, PRU boleh diadakan dalam masa 15 hingga 60 hari selepas tarikh pembubaran Parlimen.

%d bloggers like this: