Pemimpin Cukuplah Beretorik

[ baca versi jawi di sini ]

Kita mengharapkan perlaksanaan Larangan Ahli Parlimen Bertukar Parti akan dapat menghindarkan sindrom katak politik daripada berterusan.

Hal ini penting memandangkan pasca-PRU14, keadaan politik negara sering bergolak akibat peralihan sokongan politik serta aktiviti melompat parti dalam kalangan wakil-wakil rakyat; baik ahli parlimen mahupun ahli dewan undangan negeri.

Saya melihat masalah ini kini semakin parah; maka jika tidak dibendung dengan segera, negara bakal berhadapan dengan krisis politik yang tidak berkesudahan.

Semasa berkempen mereka didukung oleh orang parti yang berhempas pulas berkempen untuk memenangkan mereka; namun setelah mereka beralih selera, mereka lantang menghentam parti yang telah memenangkan mereka.

Habis madu, sepah dibuang. Janji bulan dan bintang kepada pengundi hilang entah ke mana.

Semasa berkempen, mereka berjanji untuk membela nasib rakyat; tetapi akhirnya nasib pemimpin pula yang terpaksa dijaga oleh rakyat.

Parti yang ada berpecah-belah, ditubuh pula parti baharu; begitu juga keadaannya dengan gabungan parti sehinggakan rakyat kecewa dan terasa dipermainkan.

Inilah masalah kita pada hari ini apabila ramai para pemimpin terlalu asyik berpolitik serta tidak lagi bersifat negarawan dan sanggup berkorban demi negara.

Yang didambakan rakyat adalah pemimpin berprinsip dan bukannya “katak berprinsip”.

Ramai calon memenangi pilihan raya kerana pengundi menyokong perjuangan parti yang mereka wakili dan bukan kerana diri mereka sendiri.

Maka wakil rakyat yang dipilih sepatutnya mengangkat perjuangan parti dan bukannya menggunakan parti sebagai alat untuk mengangkat diri sendiri.

Kita bukan mahukan pemimpin yang hanya boleh bercakap atau berdebat semata-mata, tetapi ciri utama yang dicari ialah kematangan dan kebolehan untuk mentadbir negara dengan baik dan amanah.

Pemimpin yang baik bukan hanya sekadar boleh merasa denyut nadi rakyat tetapi mesti mampu berfikir panjang dalam merancang masa depan negara.

Dalam suasana dunia yang bergolak serta keadaan ekonomi yang mencabar, rakyat mengharapkan pemimpin yang benar-benar berkebolehan untuk mengurus negara dengan baik agar ekonomi negara tidak runtuh.

Bersikap jujurlah kepada rakyat; cukup-cukuplah beretorik, tuduh-menuduh serta menabur janji manis dan habuan untuk mendapatkan sokongan.

Sebagai pengundi, lebih-lebih lagi kepada generasi Undi18, jangan mudah terpedaya dengan janji-janji politik; berfikirlah secara matang sebelum membuat keputusan.

Kenali prinsip perjuangan parti-parti yang bertanding serta siapa pemimpin-pemimpin mereka.

Berpijaklah di bumi yang nyata; jangan sampai kita tertipu oleh ilusi yang tidak lebih daripada sekadar satu fatamorgana yang indah.

Advertisement

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

One thought on “Pemimpin Cukuplah Beretorik”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: