Panduan Barangan Elektrik di Pusat Asasi UIAM (CFS IIUM)

Sebagai seorang pelajar yang sudah menuntut di Pusat Asasi UIAM (Centre for Foundation Studies, CFS IIUM) selama dua semester, termasuk satu semester di kampus, saya rasa baiklah saya menulis tentang kampus CFS Gambang ini bagi pelajar-pelajar yang bakal masuk ke CFS pada masa akan datang, terutamanya bagi sesi 2022/2023 ini.

Salah satu masalah saya ketika tiba di sana adalah berkenaan barang-barang elektrik. Pertama sekali, saya kurang pasti akan apa yang dibenarkan, serta apa yang dilarang. Namun Alhamdulillah, setelah beberapa minggu di sana saya dapat selesaikan segala urusan berkenaannya.

Secara umumnya, barang-barang elektrik dicaj RM10.00 bagi setiap unit. Sekiranya terdapat barang yang tidak diisytiharkan melalui borang daftar alat elektrik, tindakan boleh diambil ke atas pelajar yang bersalah.

Setiap unit komputer, telefon bimbit, tablet dan serupanya dikenakan caj tersebut, juga dengan barang-barang selain yang telah disebut, yang menggunakan kurang 15 watt.

Namun bagi seterika wap, caj yang dikenakan ialah RM20.00 bagi setiap unit. Seterika wap, seterika kering dan cerek elektrik masing-masing dihadkan kepada 2 unit bagi setiap bilik.

Berikut merupakan senarai barang yang dibenarkan/terlarang:

BaranganDibenarkanDilarang
Komputer
(riba/meja)
Peranti mudah alih
(telefon/tablet/dsb.)
Mesin cetak/fotokopi
Penyambung elektrik
(extension)
Seterika
(wap*/kering)
Pengering rambut
Penghawa dingin mudah alih
Kipas meja
Cerek elektrik
Periuk nasi
Alat pemasak
(gas/elektrik)
Pembakar roti
Pembuat sandwic/wafel
Pembuat kopi
Peti sejuk
(kecil/besar)
Radio
(tidak melebihi 15 watt)
Pembesar suara
(tidak melebihi 15 watt)
Ubat nyamuk
/serangga
(bakar/elektrik)
Vakum
* = seterika wap dicajkan RM20.00/unit

Cara-cara mendaftar barangan elektrik

1.) Isi borang daftar barangan elektrik

Borang daftar barangan elektrik (Registration of Electrical Item) boleh dicetak sendiri, sama ada di rumah ataupun di kedai pencetak yang tersedia di Perpustakaan Dar al-Hikmah dan bangunan Makmal (Laboratories).

Bagi memudahkan urusan, anda dinasihatkan untuk mendaftar alat sekali gus dengan rakan-rakan sebilik menggunakan satu borang (dan satu nama) sahaja. Sesiapa yang tidak turut serta dan tidak berusaha mendaftar alat dengan sendirinya boleh dikenakan tindakan.

2.) Buat bayaran di jabatan kewangan

Setelah borang diisi, anda boleh ke Jabatan Kewangan (Finance Department) yang terletak di bangunan Ibn Al-Haitham bagi tujuan pembayaran. Kemukakan borang dan jumlahnya akan dikira untuk pembayaran.

Sila ambil maklum bahawa segala pembayaran bahan elektrik hendaklah dilakukan dengan menggunakan kad debit/kredit sahaja.

Mesin ATM disediakan di bangunan Makmal (Laboratories).

3.) Serah borang di Pejabat Mahallah

Dengan resit yang diberi daripada pembayaran tersebut, anda boleh ke Pejabat Mahallah (Mahallah Office) dan mendaftar barangan elektrik bilik.

Setelah didaftar, seperanggu pelekat akan diberi bagi setiap alat yang didaftarkan.

4.) lekatkan pelekat

Lekatkan pelekat yang diberi kepada setiap alat yang dibawa. Pelekat boleh dilekatkan di mana-mana bahagian alat, namun anda dinasihatkan untuk melekatkannya di kawasan yang sesuai.

Bagi seterika, anda boleh melekatkannya pada wayar atau bahagian atasnya, dengan mengelakkan kawasan berbahaya seperti plat panasnya.

Bagi komputer dan telefon, anda digalakkan untuk melekatkannya pada pengecasnya berbanding peranti itu tersendiri.


Bayaran yang dibuat adalah bagi satu tahun/sesi akademik (bagi tahun ini, sesi 2022/2023.)

Segala kelakuan yang melanggar peraturan berkenaan alat elektrik (spt. membawa barang terlarang dan tidak mendaftar barangan) boleh dikenakan kompaun sebanyak RM50.00 bagi setiap unit.

Segala pertanyaan lanjutan boleh diajukan kepada Pejabat Mahallah (Mahallah Office) setiap mahallah atau di Unit Pengurusan Asrama, Disiplin dan Kebajikan (Residential, Discipline and Welfare Management Unit), Pejabat Timbalan Dekan bahagian Pembangunan Pelajar dan Keterlibatan Komuniti (Office of the Deputy Dean, Student Development and Community Engagement, ODDSDCE).

Selamat menuntut ilmu di CFS IIUM!

>>> Lagi panduan CFS di sini <<<

Advertisement

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

One thought on “Panduan Barangan Elektrik di Pusat Asasi UIAM (CFS IIUM)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: