Wartawan dan pengacara tempatan, Hajah Syafinaz Yunus telah meletakkan jawatannya di TV AlHijrah hari ini setelah 12 tahun berkhidmat dalam syarikat penyiaran tersebut.
Melalui sebuah kenyataan yang dikeluarkan di laman-laman sosialnya pagi tadi, beliau yang lebih masyhur dengan nama Finaz Yunus berkata tidak mudah baginya untuk membuat keputusan tersebut.
“Bukan mudah untuk meninggalkan tempat yang memberi pelbagai pengalaman pahit & manis dalam membentuk saya sebagai seorang Manusia, Pengamal Media & Ketua. TV AlHijrah adalah ‘madrasah’ buat saya.
“Tidak pernah saya menunaikan solat sunah istikharah sebanyak ini untuk peroleh keyakinan.”
Finaz telah berkhidmat sebagai pengamal media di TV AlHijrah sejak 1 Jun 2010. Sepanjang masa itu, beliau telah membuat laporan khas untuk TV AlHijrah serta menjalankan rancangannya sendiri, Analisis.
Rancangan tersebut bermula sebagai satu slot di dalam Berita AlHijrah, sebelum dibesarkan menjadi program penuh berdurasi satu jam.
Di dalam terbitan di laman Instagramnya yang disertakan satu video pendek, Finaz menyifatkan stesen televisyen tersebut ibarat madrasah baginya, yang telah membuat dirinya lebih matang sebagai manusia.