Tidak Rasmi: BN Johor Menang 28 Kerusi

BERITA TERKINI: BN Tubuh Kerajaan Negeri, Dijangka 2/3

Barisan Nasional berjaya memegang 28 kerusi DUN Johor dalam PRN negeri itu hari ini, dengan banyak lagi kerusi didahului parti tersebut setakat jam 10.30 malam.

Ikuti keputusan langsung PRN Johor
Pusat Maklumat PRN Johor
[ prnjohor.ahmadalikarim.com ]

Keputusan tidak rasmi tersebut dilaporkan Malaysiakini dalam laporan langsung mereka, di mana kerusi-kerusi yang dimenangi itu termasuk Yong Peng dan Pekan Nanas (dahulunya dimenangi PH).

BN turut mendahului di 45 kerusi.

Antara lain yang telah dimenangi BN secara tidak rasmi ialah Parit Raja dan Benut, masing-masing oleh calon daripada UMNO.

Pakatan Harapan telah memenangi satu kerusi sahaja setakat ini.

Maszlee Malik yang dijangka menjadi calon MB PH sekiranya mereka menang telah kalah di Layang-layang.

Kerusi-kerusi seperti Bukit Naning, Tenang, Larkin, Kota Iskandar, Kempas, Mahkota, Bekok, Jementah, Bukit Batu, Pulai Sebatang dan Bukit Permai yang dahulu dimenangi PH telah dirampas semula oleh BN hari ini.

Bekas Exco Johor daripada DAP, Sheikh Omar Ali setakat ini ketinggalan di DUN Paloh dengan sebanyak lebih 1,700 undi, di mana calon BN Lee Ting Han mendahului dengan 3,732 undi.

Setiausaha Agung Parti Muda, Amira Aisya juga ketinggalan di DUN Puteri Wangsa di mana calon BN mendahului dengan lebih 6,000 undi.

PRN kali ini diadakan bagi memilih kerajaan baharu untuk menerajui negeri Johor setelah DUN Johor hampir tergantung baru-baru ini akibat majoriti tipis.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

2 thoughts on “Tidak Rasmi: BN Johor Menang 28 Kerusi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: