PRN Johor: PAS Dalam Dilema?

[ baca versi jawi di sini ]

PRN Johor akan berlangsung dalam masa terdekat. Parti-parti politik giat mengatur langkah untuk memancing hati pengundi. Semua yang bertanding mahu menang dan membentuk kerajaan, maka jika tidak kuat bersendirian, mereka bergabung atau menumpang parti yang lebih berpengaruh.

Tidak terkecuali PAS, nampaknya kali ini PAS tidak mahu bertanding bersendirian seperti pada PRU14 dahulu. Kalau dahulu PAS bersama UMNO membentuk MN, kini parti itu lebih selesa bersama PPBM dalam PN.

Semasa PRK Tanjung Piai, PAS yang bersama UMNO dalam MN telah menyokong BN melawan PPBM dan Gerakan. Ketika itu PAS belum membentuk PN bersama PPBM.

Dalam PRK tersebut, BN telah menang besar walaupun ketika itu mereka ialah parti pembangkang, baik di DUN Johor mahupun di Putrajaya.

Untuk PRN Johor, PAS memilih bersama PPBM; malah mahu mengheret UMNO bersama seperti ketika PRN Sabah dahulu. Masakan PAS tidak sedar akan pengaruh UMNO Johor di tanah kelahiran parti itu?

Namun bagi pemimpin-pemimpin UMNO, pisang tak akan berbuah dua kali.

Untuk rekod, PAS yang bertanding di bawah PN gagal memenangi sebarang kerusi DUN dalam PRN Melaka manakala BN yang bertanding solo telah memenangi 3/4 daripada kerusi DUN Melaka.

Walau apapun alasan yang diberikan untuk menjustifikasikan kekalahan mereka, nampaknya suasana politik pasca-PRU14 adalah berbeza berbanding keadaan pra-PRU15.

Di PRN Melaka, bukan sahaja sentimen pengundi yang berubah, tetapi pilihan calon-calon juga turut berubah. Paling menarik, ada muka-muka lama yang kini bangkit berbisa di dalam gelanggang politik tanah air.

Namun Johor bukan Melaka. Orang Melaka berdondang, orang Johor berzapin.

Bangsa Johor tetap dengan cara Johor. Maka untuk memenangi hati bangsa Johor haruslah mengikut cara Johor. Maka semua parti mula merangka pelbagai strategi, apatah lagi terdapat seramai 700 ribu pengundi muda yang layak mengundi pada PRN ini.

Jika PAS tidak mengorak langkah baharu untuk kekal relevan, mereka akan tersangkut di era lama.

Mampukah PAS menawan hati bangsa Johor? Hanya masa yang akan menentukan.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

One thought on “PRN Johor: PAS Dalam Dilema?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: