3 Tahun, 3 Kerajaan: Siapa Bakal Tawan Semula ‘Kota’ Melaka?

[ baca versi jawi di sini ]

Hari ini merupakan hari undian awal bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Pada tarikh ini dua tahun yang lalu, dunia politik negara telah digegarkan oleh kemenangan luar biasa calon Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai (P165,) mengalahkan calon-calon PPBM, GERAKAN, BERJASA dan Bebas.

PRK tersebut diadakan berikutan kekosongan kerusi Parlimen P165 setelah penyandangnya, Datuk Wira Dr. Mohamed Farid bin Md Rafik daripada PPBM meninggal dunia. Dalam PRU14, Allahyarham telah memenangi kerusi P165 dengan majoriti 524 undi.

Keputusan BN meletakkan calon daripada MCA, Wee Jeck Seng di kawasan yang hampir enam puluh peratus pengundi Melayu telah mengundang berbagai-bagai persepsi dalam kalangan orang ramai.

Sedangkan PPBM yang pada ketika itu masih berada di dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah meletakkan calon Melayu iaitu Hj. Karmaine Sardini.

Hasil kerja kuat petugas BN, khasnya gerak kerja jentera dan akar umbi UMNO dibantu oleh PAS, BN telah menang dengan majoriti besar iaitu 15,086 undi mengalahkan lima calon lain.

Untuk rekod, ketika itu PAS masih bekerjasama dengan UMNO dalam Muafakat Nasional (MN).

Kini setelah PPBM keluar daripada PH, PAS bersepakat pula dengan PPBM membentuk gabungan Perikatan Nasional (PN) bersama-sama STAR, SAPP dan GERAKAN.

Begitulah ‘fluid‘ atau mudah berubahnya situasi politik di Malaysia. Hubungan politik boleh berubah-ubah dalam sekelip mata; semudah kita bertukar baju.

Dalam masa empat hari lagi, kita bakal menyaksikan pertarungan di gelanggang negeri Hang Tuah di antara tiga parti besar BN, PH dan PN, serta parti PUTRA yang membuat penampilan sulung mereka dengan pertandingan di lima kerusi.

PRN Melaka ialah pilihan raya pertama setelah PRN Sabah yang diadakan pada September 2020. PRN tersebut menyaksikan jatuhnya kerajaan negeri di bawah gabungan PH kepada tangan ikatan PN-BN di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Apa yang menarik ialah, hal yang menyebabkan berlakunya PRN Melaka ini adalah begitu mirip kepada sebab berlakunya PRN Sabah.

Di Sabah, pembangkang di bawah pimpinan Musa Aman (BN) telah mengatakan bahawa kerajaan negeri Sabah di bawah PH telah jatuh setelah beliau memperoleh sokongan majoriti ADUN Sabah.

Namun, Ketua Menteri Sabah ketika itu, Shafie Apdal telah bertindak memohon pembubaran DUN Sabah dan berlakulah PRN Sabah.

Di Melaka pula, setelah empat ADUN kerajaan mengubah sokongan mereka kepada PH, mereka mendakwa kerajaan negeri (gabungan BN-PN) telah jatuh.

Seperti juga dengan kes di Sabah, Yang di-Pertua Negeri Melaka memutuskan untuk membubar DUN Melaka.

PRN Sabah memperlihatkan kerajaan PH di bawah parti WARISAN telah kalah kepada GRS.

Sekarang sudah tentu semua mata akan tertumpu kepada PRN Melaka untuk melihat adakah sokongan terhadap PH di DUN Melaka masih sekuat ketika PRU14 yang lalu?

Bagi saya, PRN Melaka adalah menarik kerana:

  • Ia melakar sejarah politik negara apabila gabungan kerajaan pusat berpecah dalam PRN ini. Calon-calon BN akan bertanding menentang calon-calon PPBM dan PAS yang bergabung dalam PN – satu perkara yang baharu dalam politik tanah air;
  • PRN ini akan menguji kekuatan jentera PAS dalam membantu PPBM untuk memenangi PRN Melaka;
  • PRN ini menjadi tanda aras kekuatan parti-parti yang bertanding;
  • Ia turut menjadi medan di mana parti-parti BN, PH dan PN menguji strategi politik masing-masing sebelum menghadapi PRU15.

Saya juga melihat keputusan PRN Melaka akan mempengaruhi sokongan kepada parti-parti yang bertanding menjelang PRU15, selain meramalkan keputusannya.

Parti yang memenangi kerajaan Melaka akan digambarkan sebagai parti pilihan rakyat dan boleh mempengaruhi sentimen pengundi atas pagar dalam PRU15 nanti.

Kita tunggu siapakah yang bakal menawan semula ‘kota’ Melaka pada hari Sabtu, 20 November 2021.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

3 thoughts on “3 Tahun, 3 Kerajaan: Siapa Bakal Tawan Semula ‘Kota’ Melaka?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: