Seorang Calon BN Sudah Dapat Sokongan Majoriti

Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa, mendakwa seorang calon Barisan Nasional (BN) sudah memiliki sokongan melebihi majoriti diperlukan untuk dilantik sebagai Perdana Menteri yang baharu bagi menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dakwanya, BN yang memiliki 42 kerusi di Parlimen, berjaya mendapatkan sokongan secara hitam putih berjumlah lebih 69 Ahli Parlimen beberapa parti, sekali gus melebihi sokongan majoriti 111 Ahli Parlimen yang diperlukan.

Individu itu berkemungkinan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang sebelum ini dilaporkan turut mendapat sokongan Perikatan Nasional (PN).

“BN mempunyai 42 saja kerusi Parlimen dan bagi membolehkan calon Perdana Menteri dipilih, BN memerlukan sekurang-kurangnya 69 lagi sokongan daripada parti-parti lain, menjadikan sekurang-kurangnya (sokongan) 111 daripada 220.

“Alhamdulillah, baru sebentar tadi selesai perbincangan dengan Ahli Parlimen dan wakil parti-parti sahabat yang lain untuk mohon menyokong seorang calon daripada BN.

“Kami amat terharu kerana sejumlah lebih daripada 69 yang diperlukan, bersetuju bagi memberi laluan dan sokongan hitam putih kepada seorang calon BN,” kata Annuar menerusi Facebook, hari ini.

Sehubungan itu, Annuar berkata, semua Ahli Parlimen BN akan bermesyuarat dengan Pengerusi BN yang juga Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bagi membincangkan perkembangan itu.

“Saya sendiri juga sudah menghubungi Presiden UMNO untuk satu panduan dan kata sepakat, mengambil kira perkembangan terkini serta surat notis Yang Dipertua Dewan Rakyat hari ini,” katanya.

Annuar sebelum ini turut menyatakan sokongan kepada Ismail Sabri ketika sama-sama dalam Jemaah Menteri kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Terdahulu, BH melaporkan semua Ahli Parlimen dan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO mengadakan mesyuarat malam ini bagi membincangkan berhubung calon Perdana Menteri, untuk diserahkan kepada Istana Negara esok.

Difahamkan, mesyuarat yang dijangka dihadiri semua 38 Ahli Parlimen UMNO itu adalah bagi memutuskan hanya satu nama sebagai calon Perdana Menteri, untuk diserahkan kepada Istana Negara.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan turut dilaporkan berkata, UMNO sedang berunding sesama Ahli Parlimen dan pemimpin tertinggi parti itu hari ini bagi memutuskan hanya seorang saja nama calon Perdana Menteri untuk dipersembah kepada Yang di-Pertuan Agong esok.

Ia susulan notis dikeluarkan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun yang meminta Ahli Dewan Rakyat menyerahkan surat akaun bersumpah menamakan seorang calon Perdana Menteri kepada Istana Negara, sebelum jam 4 petang esok.

Sebelum ini, beberapa nama dikatakan menjadi pertimbangan sebagai calon Perdana Menteri daripada UMNO, antaranya Ismail Sabri dan penasihat UMNO, yang juga Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razalegh Hamzah.

Setakat ini, Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera memperoleh jumlah sokongan teramai daripada Ahli Parlimen UMNO dan Barisan Nasional (BN), serta daripada PN yang merangkumi PAS dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Ismail Sabri juga dikhabarkan sudah mendapat sokongan lisan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak serta mengadakan pertemuan dengan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang turut dihadiri pimpinan tertinggi UMNO di ibu pejabat parti itu, tengahari tadi sebelum Ahmad Zahid bergerak ke Istana Negara. -{Berita Harian]

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: