Interim v. Caretaker – Adakah Sama atau Berbeza?

Terdapat perdebatan hangat dalam kalangan rakyat awam tentang perbezaan fungsi Perdana Menteri Caretaker berbanding Perdana Menteri Interim. Ada yang merasakan kedua-duanya sama dan sinonim.

Berbeza dengan keadaan pada tahun 2020, Baginda Yang di-Pertuan Agong tidak melantik Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri Interim seperti mana Baginda melantik Tun Dr Mahathir ke jawatan Perdana Menteri Interim setelah Tun meletak jawatan.

  • Setelah menerima peletakan jawatan Perdana Menteri ke-8, Baginda Agong telah melantik Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri Caretaker sehingga Pedana Menteri baharu dilantik.
  • Manakala dalam krisis politik 2020, yang menyaksikan tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir telah dilantik sebagai Perdana Menteri Interim oleh Baginda Agong.

Persoalannya, apakah terdapat perbezaan di antara jawatan PM Caretaker dan jawatan PM Interim atau apakah kedua-duanya adalah sinonim?

Sebenarnya, walaupun kedua-dua jawatan itu membawa maksud jawatan PM untuk tempoh waktu yang ‘sementara’, tetapi dari segi peristilahan dan perundangan, Perdana Menteri Caretaker dan Perdana Menteri Interim tidak membawa maksud yang sama.

PM Caretaker

Dewan Bahasa dan Pustaka menterjemahkan istilan caretaker dalam konteks ini kepada sementara. Contohnya, caretaker government diterjemahkan kepada kerajaan sementara.

PM Caretaker juga disebut sebagai Perdana Menteri Sementara. Kuasa PM Caretaker adalah terhad. Perdana Menteri Caretaker tidak diberi kuasa eksekutif sebagaimana seorang Perdana Menteri lantikan biasa.

Contohnya setelah Parlimen dibubarkan, Perdana Menteri sedia ada akan menjadi PM Caretaker sehinggalah PM baharu dilantik setelah Pilihan Raya Umum diadakan. Dalam kata mudah, penyandang jawatan Perdana Menteri berada di kerusi Perdana Menteri bagi mengisi rumpang yang wujud sehinggalah pengganti beliau dilantik.

Dalam tempoh ini, beliau tidak lagi mempunyai kuasa eksekutif Perdana Menteri sebagaimana sebelumnya.

Perdana Menteri Interim

Perdana Menteri Interim pula, walaupun juga bersifat sementara; namun PM Interim mempunyai kuasa eksekutif yang sama sebagaimana seorang Perdana Menteri lantikan biasa. 

Dalam sejarah negara, lantikan Perdana Menteri Interim pertama kali berlaku hasil kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong XVI, Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah bagi tujuan mengawal keadaan negara ketika krisis politik serius pada Februari 2020.

Yang jelas, Perdana Menteri Interim mempunyai kuasa eksekutif sebagaimana Perdana Menteri biasa, manakala Perdana Menteri Caretaker pula hanya diberi kuasa terhad.

Seperti yang kita ketahui, istilah Perdana Menteri Caretaker dan Perdana Menteri Interim tidak disebut di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kerajaan Interim

Istilah kerajaan interim juga tidak disebut di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Menurut pakar perlembagaan Datuk Shamrahayu Abd. Aziz, apa yang ada dalam Perlembagaan ialah, sekiranya sesebuah kerajaan ditubuhkan oleh kerana gagal atau jatuhnya sebuah kerajaan, tetapi Parlimen tidak dibubarkan, maka ia adalah satu kerajaan seperti mana juga kerajaan ditubuhkan selepas pilihan raya (kerajaan sementara.)

Mengulas mengenai fungsi kerajaan Interim, beliau merujuk kepada definisi istilah interim menurut Kamus Dewan. Berdasarkan hal itu, beliau berpendapat kerajaan interim mungkin mempunyai tugas untuk mengembalikan keadaan kucar kacir dan tidak selamat kepada keadaan normal.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: