PM: Ketua Pembangkang Akan Diberi Saraan Setara Dengan Menteri Kanan Jika Sokong Muhyiddin

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berjanji akan memberi saraan dan kemudahan setara dengan seorang Menteri Kanan kepada Ketua Pembangkang, sekiranya mengundi beliau di dalam undi percaya nanti.

Janji tersebut adalah antara 7 daripada cadangan rangka persefahaman rentas parti kerajaannya, di mana beliau berjanji akan melakukan tujuh perkara ini sekiranya Ahli-ahli Parlimen melulus undi percaya terhadap beliau di Parlimen.

“Akhirnya yang Ketujuh, sebagai pengiktirafan kepada peranan parti pembangkang yang mempunyai jumlah perwakilan yang hampir seimbang di Dewan Rakyat, Ketua Pembangkang akan diberikan saraan dan kemudahan yang setara dengan seorang Menteri Kanan.”

Bercakap di dalam satu perutusan khas bersama-sama beberapa orang Ahli Jemaah Menteri lain, beliau memberitahu bahawa beliau akan mengutuskan surat jemputan dan rundingan kepada pemimpin-pemimpin pembangkang untuk mengundi beliau.

Sila baca: Ucapan Khas Muhyiddin: Runding Dengan MP Luar PN Untuk Lulus Undi Percaya

Katanya, kerajaan berjanji akan memberi peruntukan tambahan kepada Ahli-ahli Parlimen jika mereka mengundi beliau.

“Kami telah mencapai satu kata sepakat untuk berunding dengan pimpinan parti-parti di luar Perikan Nasional untuk meluluskan usul undi percaya kepada Perdana Menteri di Dewan Rakyat.

“Atas semangat kerjasama bi-partisan di Parlimen dan keperluan
untuk memperluaskan bentuk-bentuk bantuan kepada rakyat dalam situasi pandemik, semua Ahli Parlimen akan menerima peruntukan tahunan yang sama tanpa mengira parti politik.”

Beliau turut menambah bahawa selepas beliau mendapat undi kepercayaan Ahli-ahli Dewan Rakyat, suatu Rang Undang-undang Anti-Lompat Parti akan dibentangkan di Parlimen bagi tujuan mengelakkan perubahan sokongan daripada berlaku.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

One thought on “PM: Ketua Pembangkang Akan Diberi Saraan Setara Dengan Menteri Kanan Jika Sokong Muhyiddin”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: