Majoriti MKT UMNO Setuju Keluar Kerajaan Sebelum 1 Ogos

Baca versi Jawi di sini.

Majoriti Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah bersetuju untuk menarik semula sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebelum 1 Ogos.

Memetik laporan Free Malaysia Today, seorang Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO berkata bahawa mereka dipanggil presiden parti, Ahmad Zahid Hamidi secara berperingkat bagi mendapatkan persetujuan.

“Keputusan (untuk menarik sokongan) ini turut akan menyekat perancangan kumpulan (Menteri Luar Negeri) Hishamuddin Hussein, yang mahukan UMNO untuk kekal di dalam PN untuk beliau dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri,” kata ahli tersebut yang enggan namanya didedah.

Berita tersebut tiba kurang sejam selepas Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz, yang mengakui diri memulakan petisyen membelakangi Hishamuddin sebagai wakil Barisan Nasional ke Agong, melakukan tindakan U-turn dan menyatakan sokongan terhadap Muhyiddin serta kerajaan PN.

Ahli MKT tersebut mengatakan bahawa hanya beberapa ahli MKT sahaja yang belum dipanggil kepimpinan UMNO, terutamanya menteri-menteri kerajaan.

“UMNO perlu membuat keputusan segera kerana situasi negara semakin teruk. Apatah lagi UMNO telah menetapkan jangka masa 14 hari. Tempoh tersebut hampir tamat.”

Sebelum usaha tersebut ditandatangani setiap Ahli MKT, katanya, Zahid telah menjelaskan kewajaran kepimpinan dalam keputusan itu, dan menyebut apa yang berlaku ketika mengadap Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong bulan lepas.

Ahli MKT tersebut turut menyatakan bahawa presiden parti tidak perlu persetujuan semua MP UMNO, kerana mereka terikat pada keputusan MKT.

Beliau mengulangi bahawa mesyuarat agung tahunan UMNO pada bulan Mac lalu telah memberi mandat kepada Zahid untuk membincang dengan MKT dalam memilih tarikh yang sesuai untuk menarik semula sokongan itu.

“UMNO tidak mahu terus terikat dengan kegagalan Perdana Menteri kelapan dan kerajaan PN dalam mengurus negara.

“Malaysia kini sedang menghadapi satu krisis keyakinan pada tahap maksimum.”

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: