Menteri Agama: Isu Kalimah Allah Terlalu Awal Untuk Dibincang

Baca versi Jawi di sini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, masih terlalu awal untuk pihaknya mengulas berhubung keputusan mahkamah membenarkan penggunaan kalimah Allah dan tiga perkataan lain dalam penerbitan agama Kristian negara ini.

Ujarnya, perkara itu memerlukan perbincangan dalaman dari semua aspek termasuk undang-undang dan pandangan pelbagai pihak.

“Yang ini saya tunggu dulu, saya mahu bincang dalam masa terdekat ini. Ia melibatkan perbincangan dalaman dulu dan kemudian kita lihat (penyelesaian) yang terbaik.

“Saya kena tengok dari segi semua aspek, dari segi undang-undang, agama kita dan pandangan-pandangan terdahulu dan mutakhir. Semua itu kita akan tengok, Insya-Allah. Terlalu awal saya nak komen,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan berhubung Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah Allah dan tiga perkataan lain, dalam penerbitan agama itu, untuk pendidikan dalam komuniti mereka.

Selain kalimah Allah, penggunaan perkataan iaitu solat, Kaabah dan Baitullah juga dibenarkan kepada orang Kristian.

Terdahulu, media melaporkan Muafakat Nasional (MN) menyatakan keprihatinan yang amat serius ke atas keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan kalimah-kalimah Islam oleh orang bukan Islam di dalam penerbitan masing-masing.

Sehubungan itu, mesyuarat MN yang berlangsung malam tadi menggesa kerajaan merayu untuk membawa penghakiman itu ke Mahkamah Rayuan.-{Astro Awani]

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

One thought on “Menteri Agama: Isu Kalimah Allah Terlalu Awal Untuk Dibincang”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: