Bersatu Diterima Menyertai Muafakat Nasional?

Mesyuarat Jawatankuasa Pemandu Muafakat Nasional (MN) yang berlangsung malam ini akan membincangkan penyertaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) ke dalam gabungan itu secara rasmi.

Setiausaha Agung Bersama Sekretariat Muafakat Nasional (MN), Tan Sri Annuar Musa berkata, perkara itu boleh dibincangkan kerana ia pernah diminitkan dalam mesyuarat sebelum ini.

Beliau berkata, mesyuarat disertai Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu untuk memberi nasihat dan membincangkan perkara-perkara penting bagi memperkuat kesepakatan sedia ada.

“Mungkin kemasukan Bersatu itu boleh dibincangkan kerana ia ada dalam minit mesyuarat lepas.

“Biasanya mesyuarat ini kita buat dua minggu sekali namun ada Pilihan Raya Negeri Sabah (PRN) ia terbatal. Lazimnya mesyuarat ini dihadiri Timbalan Presiden UMNO dan Pas sahaja,” katanya pada sidang akhbar selepas menyertai operasi sanitasi di Presint 4, di sini hari ini.

Operasi tersebut disertai Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) dan Perbadanan Putrajaya (PPj).

Annuar yang juga Menteri Wilayah Persekutuan berkata, penyertaan Bersatu sebelum ini telah dimaklumkan secara hitam putih dan presiden-presiden bersetuju untuk menyertai MN.

“Perbincangan kemasukan Bersatu turut memerlukan draf memorandum persefahaman (MoU), piagam yang baharu dan ia tidak boleh menggunakan kaedah sepertimana UMNO dan Pas sebelum ini.

“Kerjasama yang UMNO dengan Pas dulu lama, sekarang ini kita kena draf MoU yang baharu, piagam dan sebagainya.

“Kalau Bersatu masuk tentu ia tidak boleh ambil sahaja piagam lama, MoU lama. Jadi macam mana cara kerjasama itu kita bincang, yang penting kerjasama demi mengutamakan penyatuan dan perpaduan politik Melayu,” katanya.

Ogos lalu, Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan parti pimpinannya bersetuju menyertai MN iaitu kerjasama antara UMNO dan Pas. –{Utusan Digital]

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: