Istana Bidas Berita Palsu Guna Nama Agong Bagi Kepentingan Politik, Peribadi

Istana Negara memandang serius perbuatan pihak tidak bertanggungjawab yang menggunakan nama atau membabitkan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dan institusi itu untuk menyebar berita palsu bagi kepentingan politik atau peribadi.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata Istana Negara sentiasa memantau kenyataan tidak benar oleh beberapa individu kepada media yang menggunakan nama dan menyebarkan foto Sultan Abdullah dan Istana Negara melalui applikasi WhatsApp.

“Tindakan yang tidak bertanggungjawab sedemikian bukan sahaja mencemarkan kredibiliti Yang di-Pertuan Agong dan Istana Negara, malah boleh menimbulkan kegusaran rakyat serta menggugat ketenteraman dalam negara dari pelbagai sudut.

“Istana Negara, jika mendapati perlu, tidak akan teragak-agak untuk melaporkan kepada polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia bagi tindakan lanjut bawah Seksyen 211dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia,” katanya dalam kenyataan.

Istana Negara juga menyarankan rakyat agar tidak mudah panik dan percaya dengan berita palsu yang tersebar.

Istana Negara turut menyarankan agar berita-berita palsu ini tidak dikongsi bersama untuk mengelakkan tindakan oleh polis dan SKMM.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

One thought on “Istana Bidas Berita Palsu Guna Nama Agong Bagi Kepentingan Politik, Peribadi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.