Shafie: Yang di-Pertua Negeri Perkenan Bubar DUN, PRN Bakal Diadakan

Baca versi Jawi di sini.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Shafie Apdal mengumumkan bahawa Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tuan Yang Terutama Tun Juhar Mahiruddin, telah berkenan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri tersebut bagi membolehkan sebuah pilihan raya negeri untuk diadakan.

Malaysiakini

Dalam sidang medianya pada tengah hari tadi, Shafie berkata Juhar menyatakan perkenannya dalam sebuah pertemuan di antara kedua-dua mereka pagi ini.

“Setelah buat surat semalam, saya bertemu dengan TYT untuk menyerahkan surat (permohonan pembubaran DUN).

“Selepas itu pagi tadi bertemu TYT dan TYT memperakui untuk membubarkan Dewan,” katanya dalam sidang media yang turut disertai sejumlah ADUN yang menyokongnya.

Pilihan Raya Negeri bakal diadakan dalam masa 60 hari untuk rakyat negeri Sabah memastikan siapa yang bakal terajui semula negeri tersebut.

Terdahulu, bekas ketua menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman telah mengumumkan bahawa beliau mempunyai sokongan majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri bagi negeri tersebut, dan akan berjumpa dengan Yang di-Pertua Negeri bagi tujuan membentuk satu kerajaan baharu.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

One thought on “Shafie: Yang di-Pertua Negeri Perkenan Bubar DUN, PRN Bakal Diadakan”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: