Dewan Rakyat Setuju Jawatan Yang di-Pertua Dewan Dikosongkan

Baca versi Jawi di sini.

Dewan Rakyat pada persidangan hari ini telah bersetuju untuk Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Yang Berhormat Tan Sri Dato’ Mohamad Ariff bin Md Yusof untuk mengosongkan jawatannya atas alasan terdapat pencalonan lain bagi jawatan Tuan Yang di-Pertua.

Setelah perbahasan hangat yang berlangsung selama beberapa jam, Ahli-ahli Dewan Rakyat telah mengundi untuk memutuskan perkara tersebut, dan seramai 111 Ahli Dewan Rakyat menyokong usul tersebut, manakala hanya 109 Ahli menolak.

Usul yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin itu dibahaskan oleh dua orang Ahli Parlimen dari pihak pembangkang, dan dua orang Ahli Parlimen dari pihak kerajaan, iaitu Dato’ Seri Anwar Ibrahim daripada PH, Nik Muhammad Zawawi Saleh daripada PAS, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang merupakan seorang ahli parlimen Bebas, dan Dato’ Sri Shahidan Kassim daripada BN.

Usul tersebut digulung oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Takiyuddin Hassan.

Waktu rehat tengah hari ditangguhkan ke jam 1.15 tengah hari bagi mempercepatkan dan mempermudahkan urusan pengundian, setelah dicadangkan oleh Dato’ Takiyuddin dan dipersetujui oleh Speaker Dewan, Mohd Rashid Hasnon.

Dewan Rakyat dijangka akan membahas usul untuk melantik Yang Berbahagia Datuk Azhar bin Azizan @ Harun sebagai Tuan Yang di-Pertua Dewan Rakyat yang baharu.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

2 thoughts on “Dewan Rakyat Setuju Jawatan Yang di-Pertua Dewan Dikosongkan”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: