Art Harun Dilantik Yang di-Pertua Dewan Rakyat

Bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Datuk Azizan bin Azhar @ Harun telah dilantik sebagai Yang di-Pertua Dewan Rakyat yang baharu, susulan pengosongan jawatan tersebut oleh penyandangnya, Tan Sri Mohamad Ariff bin Md Yusoff.

Beliau telah dilantik selepas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin membentangkan usul mencadangkan nama beliau sebagai Yang di-Pertua Dewan yang baharu, dan tidak ada nama lain yang dicadangkan oleh mana-mana pihak, walaupun terdapat tentangan daripada pihak pembangkang.

Ahli Parlimen Beruas, Ngeh Koo Ham membantah usul tersebut atas dasar cadangan untuk melantik Datuk Azhar sebagai Yang di-Pertua Dewan dihantar sebelum jawatan tersebut dikosongkan, namun Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Takiyuddin Hassan memperjelaskan bahawa tiada peruntukan di dalam undang-undang negara yang melarang perkara tersebut.

Datuk Azhar kemudiannya dipanggil masuk dewan dan mengangkat sumpah jawatan, sebelum memberi satu ucapan.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: