Covid-19: PKP Dilanjutkan Hingga 28 April, Selaras Nasihat WHO

Baca versi Jawi di sini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan telah dilanjutkan selama 14 hari lagi (2 minggu) sehingga 28hb April 2020.

Sila baca: Teks Perutusan Khas PM Mengenai Covid-19 (10/04/20)

Keputusan ini dibuat selaras dengan nasihat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang mengesyorkan agar segala kawalan pergerakan di seluruh dunia diteruskan dan tidak dihentikan untuk membendung wabak Covid-19.

Sesi persekolahan di seluruh negara turut di tangguhkan sehingga keadaan kembali pulih sepenuhnya, dan Tan Sri Muhyiddin telah meminta Kementerian Pendidikan agar melaksanakan inisiatif pembelajaran dari rumah atau home-based learning sepanjang tempoh kawalan pergerakan ini.

Beliau turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada petugas barisan hadapan yang berkhidmat di dalam perkhidmatan kesihatan, keselamatan, serta kebajikan.

Beliau mengingatkan bahawa rakyat harus biasa dengan kebiasaan baharu atau “the new normal“, di mana kita perlu membiasakan amalan perkara-perkara yang baharu untuk mengawal penularan wabak ini, termasuk tidak berjabat tangan yang telah digantikan dengan isyarat tunduk sahaja.

Beberapa sektor-sektor ekonomi terpilih juga akan dibuka semula secara berperingkat, tetapi terdapat garis panduan ketat yang harus dipatuhi; dan kebenaran akan ditarik balik jika syarikat gagal mematuhi arahan kerajaan.

Tan Sri Muhyiddin juga mengingatkan seluruh rakyat Malaysia untuk menjaga kesihatan diri serta ahli keluarga, dan mengingatkan semua untuk terus berusaha dalam mengawal penularan Covid-19, berdoa dan berserah kepada Allah S.W.T. sentiasa.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

3 thoughts on “Covid-19: PKP Dilanjutkan Hingga 28 April, Selaras Nasihat WHO”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: