Ikat Perut? Pilihan Menu Super Murah, Sedap Dan Berkhasiat

Sediakan payung sebelum hujan. Berjimatlah agar kita dapat bertahan dalam menangani kesan kejatuhan ekonomi dunia yang drastik akibat wabak Covid-19.

Ramai yang sudah dan bakal hilang punca pendapatan, terpaksa bercuti tanpa gaji, dipotong gaji dan mungkin hilang pekerjaan jika keadaan ekonomi dunia bertambah teruk.

Mulakan perancangan awal, amalkan sikap yang positif serta sentiasa bersyukur atas apa yang kita ada dan sentiasa belajar untuk mengadaptasi cara hidup kita bersesuaian dengan keadaan semasa.

Itulah yang kami lakukan untuk menyambung kehidupan setelah kami hilang punca pendapatan setelah arwah ayah meninggalkan kami hampir 2 tahun yang lalu.

Sila baca: Setahun Yang Amat Getir

Tepung lebih murah daripada biskut, beras lebih murah dan lebih berkhasiat daripada mee segera, begitu juga tahu telor sangat murah harganya. Kita mesti bijak memilih bahan makanan yang murah tetapi berkhasiat.

Kami suka sup campuran kacang kuda, dal, lobak merah dan kentang yang lazat serta senang untuk disediakan. Begitu juga dengan berbagai roti buatan ibu yang boleh dimakan bersama ulam organik tanaman kakak yang dijadikan salad. Semuanya murah dan berkhasiat.

Daun kaduk goreng tepung boleh menggantikan ikan atau ayam, daun murunggai yang amat tinggi khasiatnya boleh dijadikan berbagai hidangan manakala daun bawang juga boleh digunakan dalam berbagai masakan.

Kakak-kakak menanam beberapa tanaman yang boleh dimakan dan senang dijaga seperti daun kaduk, kangkung, murunggai atau kelor, daun bawang dan sebagainya yang membantu menjimatkan perbelanjaan kami. Adakalanya tumbuh pohon tomato, cili dan lain-lain tanaman daripada kompos kakak.

Walaupun ayam, ikan atau daging bukan lagi lauk harian kami sejak ketiadaan ayah, namun kami masih mampu menikmati makanan yang lazat dan berkhasiat. Kami tetap bahagia walaupun ada kalanya kami makan berlauk sayur sahaja atau hanya ditambah ikan kering, ikan bilis atau telur.

Advertisement

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

3 thoughts on “Ikat Perut? Pilihan Menu Super Murah, Sedap Dan Berkhasiat”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: