TERKINI – ADUN PKR Johor Keluar Parti

ADUN Pemanis, Dr. Chong Fat Full, yang mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR) telahpun secara rasminya keluar parti tersebut, dan menyertai Gabungan Baharu yang merupakan kerajaan di negeri Johor.

Perkara ini telah disahkan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Ir. Hasni Mohamad di dalam sebuah sidang media bersama-sama dengan Dr. Chong.

Sila tonton rakaman penuh sidang media tersebut di sini.

Dr. Chong menjelaskan bahawa keputusan tersebut dibuat pagi tadi, dan keputusan itu adalah amat sukar untuk dibuat.

Dr. Chong semasa sidang media tersebut.

Beliau yang telahpun menjadi ahli PKR selama 11 tahun, menyifatkan perkara tersebut sebagai sebuah “matured” decision, setelah meminta pandangan ahli keluarganya dan rakyat di kawasannya.

Ia bukan satu keputusan yang senang dibuat. It’s a very painful decision (ia satu keputusan yang sukar dibuat), and ia bukan satu keputusan yang ikut hati saya sendiri. It’s a matured decision (ia satu keputusan yang matang), di mana saya sudah buat consultation (telah meminta nasihat) dengan penyokong saya, dengan pengundi saya, famili, kawan-kawan. Dan lepas tu, sudah fikir bagi saya cukup matang, saya baru buat keputusan. Pagi ini saya baru buat.

Dr. Chong Fat Full

Dr. Chong mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Gabungan Baharu kerana bersikap sangat sabar dengannya semasa proses ini.

Apabila ditanya oleh wartawan tentang khabar angin tentang caj yang dikenakan kepada ahli untuk keluar parti, beliau menyifatkan perkara tersebut kurang penting berbanding kepentingan rakyat Pemanis dan Johor.

“I will decide for the good of the people first … macam mana pun we have to face it.”

Dr. Chong Fat Full

Kerajaan Johor percaya bahawa adalah amat penting bagi barisan exco untuk diwakili oleh bukan sahaja ADUN berbangsa Melayu, tetapi juga bangsa-bangsa lain.

Menurut Hasni, gandingan Gabungan Baharu antara Barisan Nasional, BERSATU dan PAS tidak memiliki sebarang wakil rakyat dalam kalangan masyarakat kaum Tionghwa, maka beliau yaking dan percaya bahawa sekiranya diperkenankan kehadiran Dr. Chong dalam Gabungan Baharu, beliau akan jadi suara yang mewakili masyarakat kaum Tionghwa.

Dr. Chong kini belum menyertai mana-mana parti dan bergerak sebagai seorang ADUN bebas.

Advertisement

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

3 thoughts on “TERKINI – ADUN PKR Johor Keluar Parti”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: