
[Sinar Harian}- Persidangan khas Dewan Rakyat yang bakal diadakan pada 2 Mac ini bagi menentukan calon bagi mendapat majoriti untuk menjadi Perdana Menteri baharu tidak akan berlangsung.
Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof dalam satu kenyataan berkata, pihaknya sudah menerima Surat Pemakluman Memanggil Mesyuarat Khas Dewan Rakyat yang ditandatangani Perdana Menteri Interim, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Bagaimanapun katanya, surat berkenaan tidak menepati Peraturan Mesyuarat 11(3) kerana tiada Pemberitahuan Usul yang lengkap.
“Saya selaku Yang di-Pertua Dewan Rakyat telah menerima Surat Pemakluman Memanggil Mesyuarat Khas Dewan Rakyat yang ditandatangi Perdana Menteri Interim (Dr Mahathir), memaklumkan bahawa pihak kerajaan telah bersetuju supaya Dewan Rakyat dipanggil bermesyuarat pada Isnin, 2 Mac 2020.
“Namun demikian, saya mendapati surat berkenaan tidak menepati Peraturan Mesyuarat 11(3) kerana tidak disusuli dengan Pemberitahuan Usul yang lengkap.
“Mengikut Peraturan Mesyuarat 11(3), pemberitahuan dan tarikh mesyuarat akan dikeluarkan oleh saya selaku Yang di-Pertua Dewan Rakyat. Setakat ini tidak notis dikeluarkan,” katanya hari ini.
Menurut beliau, keperluan untuk mengadakan Mesyuarat Khas Dewan Rakyat akan dibuat selepas mendapat mendapat pemakluman titah rasmi daripada Yang di-Pertuan Agong berhubung proses pemilihan Perdana Menteri.
“Oleh demikian, saya memutuskan tiada Mesyuarat Khas Dewan Rakyat pada Isnin ini.
“Saya akan terus meneliti perkembangan semasa dan kenyataan seterusnya tentang notis dan tarikh Mesyuarat Khas akan dimaklumkan kelak,” katanya.
Rencana berkaitan:
- RASMI – Muafakat Nasional Setuju Calonkan Muhyiddin Sebagai PM ke-8
- BN Sepakat Dalam Keputusan
- RASMI – Hasni Dilantik MB Johor
- TERKINI – Yang di-Pertuan Agong Panggil Ketua-ketua Parti Kemuka Calon PM
- Gabungan Baharu Johor: PH Pertikai Keputusan Sultan Johor?
- TERKINI – PPBM, BN, PAS, Bina Kerajaan Baharu di Johor
- Kuasa Eksekutif Agong Yang Kurang Diketahui
- SAH – PKR Tidak Calonkan Tun M Sebagai PM
- Ku Li, the Best Choice for Our Nation?
6 thoughts on “TERKINI – Tiada Mesyuarat Khas Dewan Rakyat Isnin Ini”