Apa Sebabnya 5 Mesyuarat Parti Politik Diadakan Serentak Pada Hari Ini?

Baca versi Jawi di sini.

Apa maksud lima mesyuarat politik diadakan serentak pada hari ini, seperti yang dilaporkan Astro Awani? Adakah ini satu petanda bahawa sesuatu yang penting sedang beraku?

Negara kecoh dengan isu peralihan kuasa Tun Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Setelah hampir dua tahun Tun Mahathir mnjadi Perdana Menteri ketujuh setelah dipilih oleh kerajaan pimpinan Pakatan Harapan, kini hampir setiap hari kedengaran suara-suara daripada gabungan parti kerajaan yang secara terang-terangan mahukan beliau menyerahkan jawatannya kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menariknya, mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan dua hari yang lalu telah menetapkan bahawa Tun Mahathir akan memegang jawatan tersebut selama mana yang beliau mahu, dan Tun Mahathir akan menetapkan sendiri tarikh beliau akan meletakkan jawatannya sebagai Perdana Menteri.

Ini membangkitkan perasaan marah dalam kalangan golongan yang menyokong Anwar Ibrahim, yang mengharapkan mesyuarat tersebut berjaya memutuskan tarikh Tun Mahathir meletakkan jawatannya.

Maka, sekumpulan penyokong Anwar Ibrahim berhasrat untuk turun ke jalanan demi menuntut agar Anwar Ibrahim dijadikan Perdana Menteri kelapan dengan segera.

Walau bagaimanapun, Anwar Ibrahim membuat kenyataan bahawa beliau menerima keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan dan mengatakan bahawa beliau perlu sabar dan mereka perlu memberi masa kepada Tun Mahathir.

Namun terkini, portal Free Malaysia Today melaporkan bahawa, “sesetengah menteri telah mengemas meja di kementerian masing-masing”.

Jika benar berita ini, apakah yang sedang berlaku?

Akhbar Free Malaysia Today dan Harakah melaporkan bahawa Azmin Ali dan Zuraida Kamaruddin pula telah mengumumkan untuk mengadakan satu sidang akhbar pada petang ini dan ramai menjangka bahawa mereka akan bertindak keluar parti bersama beberapa pemimpin PKR lain.

Apakah benar jangkaan Free Malaysia Today bahawa Tun Mahathir akan ke Istana Negara malam ini untuk mengadap Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Al-Haj ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah?

Adakah ini bemakna peralihan kuasa akan berlaku lebih cepat dari yang dijangka?

Segala-galanya adalah di bawah budi bicara Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua eksekutif nombor satu negara di mana baginda mempunyai kuasa untuk membuat keputusan demi menentukan masa hadapan berdasarkan peruntukan yang tertulis di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Semoga Allah S.W.T. memberkati Baginda, serta merahmati negara kita.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

6 thoughts on “Apa Sebabnya 5 Mesyuarat Parti Politik Diadakan Serentak Pada Hari Ini?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: