Waktu Solat Sunat Gerhana Matahari 2019 Bagi Negeri-Negeri di Malaysia

Umat Islam seluruh negara disaran menjalani ibadah solat sunat gerhana, bagi memenuhi tuntutan sunat muakkad sempena gerhana matahari anulus yang dijangka bakal berlaku pada hari Khamis ini.

Gerhana tersebut, yang sering dirujuk sebagai Gerhana Cincin, akan dapat disaksikan di kawasan negara-negara Arab termasuk Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, kawasan selatan India dan Sri Lanka, dan akhirnya di sebahagian daripada Sumatera, Malaysia, Singapura, Borneo dan Guam.

Di Malaysia, berberapa kawasan seperti Tanjung Piai, Johor dan Serian, Sarawak dapat menyaksikan gerhana matahari anulus, manakala kawasan-kawasan lain hanya dapat melihat gerhana matahari separa.

Waktu solat sunat gerhana matahari bagi kawasan-kawasan di Malaysia.

Menurut Planetarium Negara, tempoh gerhana akan berlaku bermula pukul 1.21 petang hingga 1.23 petang bagi Tanjung Piai, manakala di Serian pula, fenomena astronomi itu akan berlaku dalam tempoh kira-kira empat minit bermula 1.46 petang hingga 1.50 petang.

Melalui sebuah surat hebahan, Jabatan Mufti Negeri Melaka telah menetapkan bahawa gerhana tersebut akan berlaku di negeri itu pada dari jam 11.22 pagi hingga 3.14 petang.

Umat Islam di Negeri Sembilan disarankan untuk melaksanakan solat gerhana di antara 11.20 pagi hingga 3.20 petang di masjid-masjid dan surau-surau di seluruh negeri pada hari tersebut.

Bagi negeri Selangor dan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya pula, gerhana tersebut akan bermula pada jam 11.19 pagi hingga ke 3.11 petang, seperti yang diumumkan melalui sebuah pengumuman daripada Jabatan Mufti Negeri Selangor. Kemuncak gerhana di negeri tersebut dijangka akan berlaku pada jam 1.13 tengah hari.

Di negeri Perak, Jabatan Falak, Jabatan Mufti Negeri Perak dalam satu kenyataan berkata, gerhana tersebut dijangka berlaku di negeri tersebut mulai 11.18 pagi sehingga 3.09 petang, dengan waktu kemuncaknya pada 1.11 tengah hari, ketika 85 peratus matahari ditutupi oleh bulan.

Negeri Pahang akan menyaksikan fenomana alam tersebut mulai jam 11.26 pagi hingga ke 3.17 petang, manakala kemuncaknya adalah pada jam 1.22 tengah hari, seperti yang diumumkan Jabatan Mufti Negeri Pahang.

Jabatan Mufti Negeri Kedah pula menetapkan bahawa gerhana tersebut akan bermula pada jam 11.15 pagi dan berakhir pada jam 3.05 petang bagi kawasan Alor Setar, manakala bagi kawasan Kuah pula ia akan berlangsung daripada jam 11.14 pagi hingga 3.04 petang, dan daripada jam 11.16 pagi hingga 3.06 petang bagi kawasan Sungai Petani.

Di Terengganu pula gerhana dijangka bermula pada jam 11.24 pagi dan dijangka berakhir pada jam 3.15 petang, menurut laporan akhbar Sinar Harian. Bagi negeri Kelantan pula, fenomena ini akan berlangsung selama hampir empat jam, daripada jam 11.20 pagi hingga ke 3.11 petang, dengan kemuncaknya pada 1.15 tengah hari.

Melalui satu poster hebahan, Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang memaklumkan bahawa gerhana tersebut akan bermula pada jam 11.15 pagi hingga jam 3.06 petang di negeri itu, manakala kemuncaknya adalah pada jam 1.08 tengah hari.

Di negeri Perlis, Bahagian Falak & Pengajaran, Jabatan Mufti Perlis menetapkan bahawa gerhana tersebut akan bermula pada 11.20 pagi hingga ke 3.12 petang bagi negeri itu, dan kemuncak bagi gerhana tersebut adalah pada 1.15 tengah hari.

Kota Kinabalu bakal menyaksikan fenomena ini pada jam 12.09 tengah hari hingga ke 3.45 petang, manakala di kawasan Kudat gerhana akan bermula pada jam 12.12 tengah hari dan berakhir pada 3.46 petang. Di kawasan Sandakan pula, gerhana akan berlangsung daripada jam 12.17 tengah hari hingga 3.48 petang, dan di kawasan Tawau pula ia akan mula pada 12.16 tengah hari dan berakhir pada 3.48 petang.

Di negeri Johor pula, gerhana ini akan berlangsung selama 3 jam 51 minit, daripada jam 11.24 pagi hingga ke 3.15 petang.

Bagi kawasan-kawasan lain di negeri Sarawak, gerhana matahari tersebut akan berlangsung daripada jam 11.48 pagi hingga 3.34 petang di Kuching, 11.53 pagi hingga 3.37 petang di Sibu, 11.57 pagi hingga 3.39 petang di Bintulu, dan 12.01 tengah hari hingga 3.41 petang di Miri.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: