Apa Ada Dengan Tanjung Piai? (Gambar)

Fishermen's boats at the jetty next the Tanjung Piai Resort.

Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai yang bakal diadakan tidak lama lagi telah melonjakkan nama Tanjung Piai, yang sebelum ini mungkin tidak begitu dikenali selain dalam kalangan Bangsa Johor.

Kawasan Tanjung Piai terletak di selatan Johor, dalam daerah Pontian dan tidak jauh dari pekan Kukup; namun dari sudut persempadanan pilihan raya pula, kawasan Parlimen Tanjung Piai meliputi dua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu N.55 Pekan Nenas dan N.56 Kukup.

Tanjung Piai mungkin tidaklah segah nama destinasi-destinasi pelancongan lain di Johor yang lebih popular seperti Legoland dan Puteri Harbour Theme Park di Iskandar Puteri, Desaru, Johor Bahru, Gunung Ledang, Pulau Besar, Pulau Rawa dan sebagainya; namun tahukah anda bahawa di sinilah letaknya tanah paling selatan di benua Asia?

Taman Negara Tanjung Piai terletak di hujung paling selatan Semenanjung Malaysia dan di sini juga letaknya titik paling selatan di tanah besar Eurasia.

Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain, nama Tanjung Piai amat istimewa kepada saya, ibu dan kakak-kakak kerana banyak kenangan manis bersama arwah ayah di sini.

Beberapa tahun yang lalu, ketika arwah ayah masih ada, kami sering ke Tanjung Piai, Kukup dan Pontian selain daerah-daerah lain di Johor, dan pada satu ketika, kami pernah ke Tanjung Piai hampir setiap minggu sehingga saya sudah biasa dengan kawasan ini kerana telah berbelas kali ke sana.

Tanjung Piai kaya dengan keindahan semulajadi, dikelilingi oleh hutan paya bakau yang sangat cantik dengan kedipan kelip-kelip di sesetengah kawasan pada waktu malam.

Kalau mengikut kawasan di bawah Parlimen Tanjung Piai, ekonomi penduduknya tertumpu kepada perikanan, pertanian dan ekopelancongan.

Makanan lautnya sangat segar dan antara yang paling saya rindui ialah ‘baby sotong’, ketam dan otak-otak yang kami nikmati di Tanjung Piai Resort, iaitu sebuah resort yang dibina di atas air berhampiran dengan jeti nelayan dan tidak jauh dari Taman Negara Tanjung Piai.

Kawasan perkampungan sekitar Tanjung Piai sentiasa tenang, berbeza dengan suasana di pekan Kukup yang dipenuhi dengan restoran-restoran makanan laut yang agak sibuk ketika hujung minggu.

Menjelang PRK nanti, khasnya dalam tempoh berkempen, kawasan yang tenang ini akan menjadi sibuk dan akan dipenuhi oleh pemimpin dan petugas parti-parti politik dari seluruh negara; termasuk mereka yang belum pernah berkunjung ke Tanjung Piai selama ini.

Semoga penduduk Tanjung Piai akan membuat pilihan yang tepat dengan memilih pemimpin yang berjiwa besar, berwibawa serta amanah demi memastikan kesejahteraan rakyat sentiasa terbela.

Di bawah ialah sebahagian daripada koleksi gambar yang kami rakamkan di sekitar kawasan Tanjung Piai beberapa tahun yang lalu.

Related Post:

  1. Johor (1): Tanjung Piai Resort
  2. Johor (2): Photos – Taman Negara Tanjung Piai (Tanjung Piai National Park)
  3. Johor (4): Photos Of High Tide vs Low Tide (Tanjung Piai)

Sila tekan gambar untuk imej yang lebih besar:

Advertisement

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

15 thoughts on “Apa Ada Dengan Tanjung Piai? (Gambar)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: