Tenggelam Dalam Keasyikan Media Sosial

Kita kini berada pada zaman di mana teknologi berkembang dan tersebar dengan begitu pantas. Kemunculan pelbagai alat peranti pintar seperti telefon pintar, tablet dan lain-lain telah membawa kepada perkembangan pesat media sosial.

Alhamdulillah, tulisan saya mengenai remaja dan media sosial telahpun diterima dan disiarkan di akhbar perdana, Utusan Online. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak Utusan Malaysia, kerana ini merupakan kali pertama tulisan saya disiarkan di sebuah akhbar perdana. Juga saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu saya, guru saya Profesor Datuk Dr Sidek Baba, dan guru-guru saya yang lain yang telah membimbing saya selama ini, serta pihak Utusan Malaysia.


Kita kini berada pada zaman di mana teknologi berkembang dan tersebar dengan begitu pantas. Kemunculan pelbagai alat peranti pintar seperti telefon pintar, tablet dan lain-lain telah membawa kepada perkembangan pesat media sosial.

Sehinggakan pada hari ini, agak sukar untuk kita mencariremaja yang tidak pernah mendengar perkataan Facebook, Twitter, WhatsApp atau Instagram; iaitu di antara laman dan aplikasi media sosial yang sangat popular dan berpengaruh.

Kini media sosial menjadi suatu alat komunikasi dan platform perkongsian yang amat efektif dan penting. Sebagai contoh, amaran bencana alam boleh dihebahkan kepada umum dalam masa yang singkat dan menyeluruh agar tindakan segera boleh diambil oleh semua pihak yang terbabit.

Begitu juga hubungan keluarga terasa lebih dekat walaupun tinggal berjauhan dengan adanya aplikasi WhatsApp, Twitter dan laman media sosial lain yang bukan sahaja mudah digunakan tetapi juga jauh lebih murah berbanding caj panggilan telefon.

AHMAD ALI KARIM

Namun media sosial juga mempunyai kesan negatif yang bukan hanya boleh merugikan penggunanya, malah boleh menimbulkan kekacauan dan huru hara dalam kalangan masyarakat, contohnya akibat penyebaran fitnah dan berita palsu.

Malangnya, ramai remaja yang tidak menyedari akan kesan buruk media sosial sehingga merugikan diri sendiri akibat membuat keputusan yang tidak bijak.

Kalau dahulunya remaja sering lepak bersama kawan-kawan, kini media sosial menjadi teman setia dan teman lepak mereka. Malah ramai yang terlalu taksub dengan penggunaan media sosial sehingga wujud satu ketergantungan kepada media sosial, di mana mereka merasakan seolah-olah tidak boleh hidup dengan bahagia tanpanya.

Antara faktor penyumbang kepada keadaan ini ialah gaya hidup atau ‘lifestyle’ yang mereka rasakan sebagai satu tuntutan hidup supaya mereka dipandang hebat, diterima dan dihormati oleh kawan-kawan sebaya.

Capaian internet yang baik dan adanya kafe siber kepada mereka yang tidak mempunyai telefon pintar juga menjadi faktor pemangkin kepada keadaan ini.

Facebook adalah antara laman media sosial yang paling popular dan berpengaruh dalam kalangan remaja sehinggakan ramai sanggup berbuat apa sahaja demi mendapatkan‘likes’ yang banyak dan bilangan rakan Facebook yang ramai.

Facebook juga sangat mudah diakses; cipta sahaja satu akaun dalam Facebook dan pengguna boleh terus memuat naik tulisan, gambar, video dan sebagainya di samping dapat menikmati apa sahaja yang dihidangkan di laman ini.

Ia begitu mengasyikkan sehingga ramai pengguna bagaikan hanyut dan tenggelam ke dalam kolam perangkap alam maya ini sehingga boleh menghabiskan masa seharian menonton video-video popular atau apa sahaja yang terpapar di suapan berita mereka.

Ramai yang terpengaruh dengan apa sahaja yang dipaparkan dalam media sosial dan tidak kurang pula tidak mahu ketinggalan memuat naik gambar dan video yang serupa agar dilihat menepati cara hidup moden serta dipandang hebat dan bergaya.

Mereka juga mahu memiliki pakaian yang mahal dan berjenama, makan di restoran yang popular, bercuti ke sana-sini supaya dapat dipaparkan di media sosial.

Ada yang sanggup membuat apa sahaja aksi sensasi yang dirasakan boleh menarik perhatian pengguna media sosial lain tanpa mengambil kira batas akidah dan kesopanan.

Mereka juga sanggup mempertaruhkan nyawa dengan berswafoto di tempat yang merbahaya semata-mata untuk mendapat perhatian di samping berlumba-lumba mengambil bahagian di dalam berbagai cabaran internet yang berisiko tinggi.

Sikap bermegah-megah dan menonjolkan kekayaan dalam media sosial juga telah banyak mengundang padah apabila terjadi kes-kes rompakan setelah video tersebut dimuat naik di media sosial.

Dari sudut yang lain, ramai remaja tertipu dan kerugian wang ringgit kerana mempercayai mesej yang menjanjikan keuntungan berganda daripada modal yang rendah setelah terpengaruh dengan video yang memaparkan kekayaan pengusahanya.

Dewasa ini, masalah buli siber dalam kalangan remaja bertambah buruk sehingga menyebabkan banyak kes membunuh diri dan cubaan membunuh diri akibat tekanan perasaan kerana tidak tahan dibuli.

Selain daripada masalah ini, kemurungan dan kekosongan hidup juga menjadi penyebab cubaan membunuh diri dalam kalangan selebriti media sosial termasuk mereka yang dilihat sangat berjaya dan popular.

Pengaruh media sosial terhadap remaja amat hebat sehinggakan mereka mempercayai apa sahaja yang disiar oleh media sosial, termasuk berita palsu dan ajaran sesat.

Malah, ada remaja yang lebih mempercayai kata-kata di media sosial daripada ibubapa mereka sendiri. Hal ini amat merisaukan kerana kini media sosial boleh dijadikan senjata yang amat berkesan untuk menyesatkan remaja.

Sikap sebegini menjadikan remaja tidak mampu untuk berfikir secara kritis dan menganalisa sesuatu perkara dengan bijak.

Hidup di alam maya dalam dunia tanpa sempadan dan berkawan dengan warga maya yang tidak kita kenali secara fizikal menjadikan kita terpisah daripada realiti kehidupan yang sebenarnya.

Ketaksuban pada media sosial membawa kepada kerenggangan hubungan di dunia fizikal.

Cuba kita perhatikan gelagat remaja ketika menghadiri majlis-majlis keramaian, pulang ke kampung atau pun ketika menyambut hari perayaan, mereka lebih senang bersama telefon pintar daripada berbual dan bergaul dengan orang sekeliling.

Begitu juga keadaannya apabila terdapat ayah, ibu dan anak-anak yang dilihat lebih berminat untuk berinteraksi dalam media sosial daripada bermesra sesama keluarga walaupun ketika mereka bersama.

Akibat terlalu leka melayari media sosial, ramai remaja menjadi lalai dan hilang fokus dalam pelajaran mereka.

Penggunaan bahasa yang salah dan diringkaskan serta bahasa yang kasar di media sosial juga telah merosakkan keindahan bahasa dan juga melemahkan kemahiran dalam penggunaan tata bahasa yang betul dalam kalangan remaja. – UTUSAN ONLINE

Ahmad Ali Karim

Pelajar

*Penafian: Artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak mencerminkan pendirian Utusan.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

3 thoughts on “Tenggelam Dalam Keasyikan Media Sosial”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: