Novel Dakwah Pertama, ‘Desert Storm’ – Satu Ulasan

Buku ini menceritakan suka duka perjuangan seorang warganegara Amerika Syarikat bernama Andy bermula daripada beliau mengenali agama Islam dan seterusnya menerima hidayah daripada Allah S.W.T. kepada usaha memantapkan pengetahuan Islam dan seterusnya menjadi seorang aktivis Islam yang komited dalam kerja-kerja dakwah di negaranya.

Pada hujung minggu lepas, saya dihadiahkan buku berjudul ‘Desert Storm’ oleh Profesor Datuk Dr. Sidek Baba pada majlis Hari Raya Aidilfitri di kediaman beliau.

Buku tersebut baru sahaja siap dua hari sebelum majlis tersebut, dan Alhamdulillah, saya merupakan antara yang pertama dapat melihat dan memiliki buku tersebut sebelum ia keluar di pasaran.

Cikgu Sidek mula menulis buku ini pada tahun 1990 dan selesai pada tahun 2018.

Menurut Cikgu, novel ini adalah berdasarkan kisah benar di mana 80% daripada kandungan buku ini diambil daripada pengalaman beliau ketika di Amerika Syarikat.

Paling istimewa, Desert Storm merupakan novel dakwah yang pertama di mana ianya memberi perspektif yang baharu di dalam penulisan novel.

Buku ini menceritakan suka duka perjuangan seorang warganegara Amerika Syarikat bernama Andy bermula daripada beliau mengenali agama Islam dan seterusnya menerima hidayah daripada Allah S.W.T. kepada usaha memantapkan pengetahuan Islam dan seterusnya menjadi seorang aktivis Islam yang komited dalam kerja-kerja dakwah di negaranya.

Di sudut yang lain, novel ini juga mengisahkan tentang kecekalan Cikgu Lukman, seorang pelajar yang sedang menyambung pelajaran di peringkat PhD di Universiti Northern Illinois dan pengobanan isterinya Rosnani dalam membantu kerja-kerja dakwah Cikgu Lukman Amerika Syarikat.

Novel ini bermula dengan cerita Andy, seorang pelajar beragama Kristian yang berasal daripada Michigan, yang mula berminat untuk mendalami agama Islam setelah beliau berkenalan dengan Siti Hawa, seorang pelajar daripada Malaysia.

Siti Hawa kemudiannya membawa Andy kepada Cikgu Lukman yang merupakan Presiden Persatuan Pelajar-pelajar Islam di Universiti Northern Illinois dan bermula daripada ini, novel Desert Storm membawa kita kepada kisah kehidupan dan perjuangan mereka yang terpaksa menempuh berbagai cabaran.

Buku ini menyentuh isu-isu dan persoalan yang penting dalam kehidupan umat Islam, contohnya soal keimanan kita terhadap Allah S.W.T. dan juga masalah persepsi Barat terhadap Islam, yang sering dilihat oleh mereka sebagai sebuah agama yang ekstrim.

Saya amat tertarik dengan cara penulisan buku ini kerana di sebalik penceritaannya yang berbentuk sebuah novel yang memaparkan kisah kehidupan seperti novel-novel lain, di dalamnya padat dengan pengajaran dan teladan yang penting untuk dijadikan sebagai pedoman hidup.

Ini menjadikan buku ini sangat istimewa, menarik dan amat sesuai untuk dibaca oleh seisi keluarga, termasuk golongan remaja.

Buku ini mengandungi hanya 15 bab yang pendek, ditulis dengan gaya bahasa yang mudah dan ‘tidak berat’ untuk dibaca dan difahami.

Berbeza daripada novel-novel terkini yang kebanyakannya membawa mesej yang negatif dan melalaikan, Desert Storm memperkatakan tentang banyak persoalan yang sering berbangkit dalam kalangan umat Islam pada masa kini.

Bagi saya, novel dakwah ialah satu pendekatan yang sangat baik untuk memperkukuhkan asas kefahaman Islam dalam kalangan anak-anak muda kerana kebanyakan mereka lebih meminati tulisan berbentuk cerita yang santai dan tidak berminat untuk membaca buku-buku ilmiah yang dianggap ‘berat’.

Membaca bahan bacaan yang bermutu dan yang membawa mesej yang betul akan membantu membentuk jati diri bangsa yang hebat demi menjamin satu masa hadapan yang cemerlang untuk agama, bangsa dan tanah air.

Advertisement

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

3 thoughts on “Novel Dakwah Pertama, ‘Desert Storm’ – Satu Ulasan”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: