Bencinya Farouk A. Peru Akan Sekolah Tahfiz

Membaca berita tragedi kemalangan di Kampung Telekong yang telah mengorbankan tujuh pelajar Maahad Tahfiz Al-Hashimi Kampung Tualang, yang dalam perjalanan dari Kuala Krai ke Kota Bharu, mengingatkan saya tentang kenyataan seorang tokoh liberal berkenaan sekolah tahfiz.

Siapa yang tidak kenal akan aktivis liberal bernama Farouk A. Peru, yang begitu kerap menghina dan menentang ajaran Islam di samping menyebarkan ajaran sesat?

Terkenal sebagai seorang liberal yang juga anti-hadis, Farouk pernah menulis bahawa hudud itu bercanggah dengan Al-Qur’an, dan menyokong dakwaan Siti Zabedah Kassim bahawa tuhan terhasil daripada getaran.

Tokoh liberal ini pernah mengeluarkan kenyataan di Facebooknya yang mengkritik sekolah-sekolah  tahfiz, khususnya sekolah di mana Allahyarham Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafi pernah belajar.

  • Quran says: be just even if against yourselves (4/135, 5/8)
  • My question: when will the admin of Thaqif’s school give full co-operation?
  • Or do they not know what they memorised and are singing daily?

Tulisannya itu disokong oleh netizen-netizen yang membaca halaman Facebooknya, di mana seorang daripada mereka menulis bahawa kitab suci Al-Qur’an itu adalah ‘buku karaoke’.

Dan komen jijik ini dipersetujui oleh Farouk A. Peru dengan ‘gelak ketawa’.

Malah, tidak terhenti di situ, kenyataan biadap di halaman Facebooknya itu telah disusuli oleh sebuah artikel yang ditulisnya untuk menjawab kenyataan Presiden Gabungan Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Kebangsaan (Pinta), Mohd Zahid Mahmood, ‘Farouk A Peru: Maut Mohamad Thaqif – Siapa Yang Bersalah?’, dan disiarkan oleh sahabatnya, Mariam Mokhtar.

Farouk A. Peru di dalam artikelnya itu mengatakan bahawa “ini bukan takdir Tuhan” (merujuk kepada peristiwa malang yang menimpa Allahyarham Thaqif), dan seterusnya menulis, “ini kebodohan ulamak-ulamak pentadbir sekolah yang tidak faham bagaimana menguruskan institusi” sebelum mempersoalkan tindakan Perdana Menteri memberi dana yang besar yang diharapnya “tidak akan disalahgunakan untuk ‘brainwash’ budak-budak sekolah ini”  supaya menjadi anak murid Wandy Jedi.

“Ada juga orang yang mengatakan ini takdir Tuhan. Ini bukan takdir Tuhan, ini kebodohan ulamak-ulamak pentadbir sekolah yang tidak faham bagaimana menguruskan institusi. Mungkin mereka boleh mengerjakan solat hajat saja, seperti Pas!

“Yang ironiknya, perdana menteri, Najib Razak, sendiri baru memberi dana 80 juta kepada sekolah pondok, sekolah menengah agama berdaftar dan sekolah tahfiz.

“Adakah Najib akan menyelidiki bajet-bajet sekolah ini dan memastikan ulamak-ulamak tidak menyonglap dana yang diberi kerajaan itu? Tuhan sahaja yang tahu. Harap-harap, dana ini tidak akan disalahgunakan untuk ‘brainwash’ budak-budak sekolah ini untuk membenci orang lain dan akhirnya menjadi anak murid Wandy Jedi pula!”

Apa yang dapat kita simpulkan daripada petikan di atas ialah:

  1. Farouk menghina ulamak dan mendakwa “ulamak pentadbir sekolah” sebagai bodoh.
  2. Farouk mempertikaikan kebesaran Allah dengan memperkecilkan solat hajat.
  3. Farouk mempersoalkan kewajaran Perdana Menteri “memberi dana 80 juta” kepada sekolah pondok, agama dan tahfiz.
  4. Farouk bersangka buruk terhadap pentadbiran sekolah agama dan tahfiz secara keseluruhannya dan menuduh mereka berhasrat “menyonglap dana” itu.
  5. Farouk menghina dan memfitnah sekolah agama dan tahfiz seolah-olah mereka menghasut pelajar dan menjadikan mereka seperti Wandy Jedi. Bercakap dalam nada yang sama seperti Naib Presiden Parti GERAKAN, Dominic Lau Hoe Chai yang bukan Islam, Farouk menggambarkan sekolah-sekolah ini menghasilkan orang yang ekstrim.

Apa yang jelas, Farouk telah mengambil kesempatan diatas tragedi yang menimpa Thaqif untuk menzahirkan kebenciannya terhadap sekolah agama dan tahfiz dengan berbagai fitnah jahat.

“Sebenarnya, kita tidak memerlukan langsung sekolah-sekolah tahfiz mahupun sekolah aliran agama. Sekolah-sekolah sebegini hanya akan memencilkan golongan Melayu Islam daripada Rakyat yang lain dan juga daripada realiti”.

Lebih teruk lagi, aktivis liberal ini menghina agamawan dan menggelar mereka sebagai “paderi”:

“Inilah kasta paderi yang telah melekakan umat Islam dan menyebabkan mereka jauh ketinggalan di dunia.”

Tuduhan hina dan biadap Farouk A. Peru ini menggambarkan ego dan kejahilannya sehingga menjadi seorang pejuang ajaran sesat.

Akibatnya, penyumbang bersama dalam penulisan buku, ‘Breaking The Silence: Voices of Moderation: Islam in a Constitutional Democracy’ oleh kumpulan G25 ini amat memusuhi dasar-dasar Islam yang diterapkan di dalam sistem pemerintahan negara.

Namun amat menghairankan bilamana masih ada orang-orang Islam sendiri yang begitu teruja untuk mengangkatnya sebagai seorang pakar pemikir Islam.

 

 

 

Advertisement

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Columnist at Utusan Malaysia. Secretary at Pertubuhan Permuafakatan Pendidikan Malaysia (ME'DIDIK).

4 thoughts on “Bencinya Farouk A. Peru Akan Sekolah Tahfiz”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: