Stadium Roof Collapsed (Atap Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin Runtuh)

Tuesday morning the roof of the Sultan Mizan Zainal Abidin Stadium (Stadium Sultan Mizan  Zainal Abidin) in Terengganu collapsed.

I came back to Kuala Lumpur from Kuala Terengganu on Monday so I cannot go to the stadium and see the collapsed roof by myself.

Anyway I saw lots of photos of the stadium.

It was a disaster.

RUNTUH / STADIUM SULTAN MIZAN ZAINAL ABIDIN

stadium runtuha lening1

stadium runtuha lening2

stadium-bernama

stadium-hardyruntuh2

stadium-hardyruntuh3

I think too many cars passed around the stadium so the roof started to shake.

Suddenly the roof started to fell down and with a loud sound of  ‘kabushpeshpesh’ the roof collapsed.

Author: Ahmad Ali Karim

Blogger. Official Ambassador at Muafakat Pendidikan Johor (MPJ). Former Columnist at Utusan Online.

5 thoughts on “Stadium Roof Collapsed (Atap Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin Runtuh)”

  1. itu minor reason saja…the main reason adalah lokasi tapak dengan pantai…design atau opening mesti kena gah dan kuat strukturnya….bila dah ada opening mcm payung, defenately angin trap dlm tu dan bagi load atau beban yang kuat ke atas strukturnya sedangkan strukturnya cuma light strukture….bumbung besi/ zinculume setebal 0.2-0.5mm bukannyer berat sangat jika guna struktur ni (cuba tgk gambar)…sebab utama keruntuhan ni adalah sebab angin dari pantai je…..kalau design struktur nak jugak mcm ni, kenalah buat byk struktur members baru kuat dan supported dari segi gravity, beban angin, bunyi, beban orang, perabot kerusi dan lain2…..pendek kata besar dan gah mcm ne sekali pun, design struktur adalah penting memastikan / menjamin keselamatan dan keutuhan bangunan tu…..sebagai eksperimen, ambik payung dan buka masa angin tengah kuat…mesti struktur besi payung tu tak dapat menampung dan payung tu mesti terbalik ke belakang….sebab beban angin adalah tinggi dari struktur payung tadi….cuba guna payung yang mcm kenvas atau jenis kanopi, ade cable sana sini dan pastilah struktur kuat……hehehe….sekian terimakasih….hehehe…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.